Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De ville detonera en mindre lastbil” – hör åklagaren om fynden som gjorts i utredningen. Foto: Reuters

Hög risk för terrorattentat i Tyskland – två pojkar gripna för planerat dåd på julmarknad

Uppdaterad
Publicerad

Risken för ett terrorattentat i Tyskland är högre och mer verklig än på mycket länge, varnar tyska säkerhetsmyndigheten Författningsskyddet. Det har med kriget i Mellanöstern att göra, men också med koranbränningarna i Sverige. I tisdags greps två tonåringar som misstänks ha planerat en terrorattack som skulle utföras i Leverkusen i dag, fredag.

– Vilken dag som helst kan ett islamistiskt attentat också utföras i Tyskland, säger Thomas Haldenweg, ordförande för Författningsskyddet, till tyska ARD.

De senaste månaderna har myndigheten iakttagit en förstärkt radikalisering och vilja att utföra dåd hos personer som man övervakar i de islamistiska miljöerna. Detta kopplas samman med framförallt två händelser, nämligen kriget mellan Israel och Hamas samt koranbränningarna i Sverige.

– Den digitala floden av bilder i sociala medier, ofta parad med fake news, höjer känslonivån vilket kan fungera som en faktor för radikalisering, fortsätter Haldenweg.

De två gripna tonåringarna, en 15-åring och en 16-åring, ska ha planerat en attack mot julmarknaden i Leverkusen i västra Tyskland i dag, fredag.

Planen var att tända på en brandbomb som de tänkt placera i en skåpbil intill julmarknaden för att döda besökare. Enligt tyska nyhetsmedier hade pojkarna redan köpt bensin till brandbomben.

Innan de bestämt sig för julmarknaden ska pojkarna också övervägt en synagoga i Köln som mål. I ett slutet nätforum för unga islamister har också den yngre av de båda publicerat en video i vilken han utropar ett heligt krig mot västvärlden.

Pojkarna sitter nu anhållna misstänkta för förberedelse av terrorattentat.

Övervakade av säkerhetsmyndigheten

I slutet av oktober grep polisen en 29-årig islamist i Duisburg som misstänks ha planerat ett attentat mot en proisraelisk demonstration. 2013 reste han till Syrien och anslöt sig till terrorsekten IS.

Sedan han återvände i Tyskland har säkerhetsmyndigheten haft ögonen på honom. Liksom åtminstone den ena av de två nu gripna tonåringarna.

Som följd av det förhöjda terrorhotet patrullerar i år fler poliser, både uniformerad och civilklädd, de tyska julmarknaderna som nu har öppnat runtom i landet.

Att just julmarknader är ett mål för terrorister påminner den dödliga terrorattacken i Berlin på Breitscheidplatz 2016, då en terrorist körde en lastbil in i en folkmassa på marknaden som dödade 12 och skadade ett 50-tal människor. Sedan dess har flera julmarknader fått skyddsbarriärer och pollare resta som ska stoppa fordon från att köra in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.