”Hög tid att vaccinera sig”

Uppdaterad
Publicerad

Den som bor eller vistas längst kusten, framförallt i de östra kustlandskapen, bör vaccinera sig. Det är där som de TBE-smittade fästingarna håller till. Men för varje år som går sprider sig den färstingburna smittan till nya områden.

-Smittspridningen har inte nått så långt norrut som till Gävleborgs län ännu men den fästingburna TBE-smittan finns i Uppsala län. Där blir det fler och fler fall för varje år som går, säger Marika Hjertqvist som är epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Hon berättar att det för varje år som går också upptäcks fler TBE-smittade personer på västkusten. Liksom det under de senaste åren upptäckts flera fall i Östergötland. 2009 upptäcktes också ett fall i Örnsköldsvik. Liksom ett i Skellefteå 2008.

200 TBE-smittade

-Man ska ha respekt för fästingar och undvika att bli biten. Vi vet att ungefär 10.000 personer i Sverige råkar ut för en borrelia-infektion, och de senaste åren har det varit över 200 personer som råkat ut för TBE, berättar Rolf Gustavsson, infektionsläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Det absolut bästa sättet att skydda sig mot fästingar är helt enkelt att se till att man inte blir biten.

Svårt att skydda sig

Men att skydda sig mot fästingbett är inte helt enkelt menar experterna. Fästingarna har funnits i hundra miljoner år och de har utvecklat strategier för att överleva. Täckande kläder och myggmedel på benen kan skydda.

Det viktigaste är dock att man letar efter fästingar på kroppen efter en dag i naturen så att man får bort dem, och eventuell smitta, så fort som möjligt.

-Det minskar risken för borrelia-smitta men TBE-smittan överförs tyvärr väldigt snabbt, säger Rolf Gustavsson.

Vaccin enda skyddet mot TBE

Det enda sättet att skydda sig mot TBE är att vaccinera sig, fortsätter han.

-Bor man i ett riskområde och rör sig i skog och mark, och därmed utsätts för fästingar, bör man allvarligt överväga att vaccinera sig.

I dag finns det inget vaccin mot borrelia. Det väntas komma komma om sex, sju år. I dagsläget ger man antibiotika till den som smittats av borrelia.

Hög tid att vaccinera nu

Rolf Gustavssom menar att det är hög tid att vaccinera sig om man har planerat det inför årets säsong.

-Man vill ju hinna med två sprutor med en månads mellanrum. Sedan ska man ta en ny dos inför nästa säsong. Därefter behöver man påfyllnad av vaccinet. Först vart tredje år och därefter vart femte år.

Rapport

Fakta borrelia och TBE

* Borrelia – uppträder ofta som en ringformad rodnad i huden en till fyra veckor efter fästingbettet.

Rodnaden är större än en femkrona och ökar sedan i storlek.

Har man otur kan man borrelia sprida sig nervsystemet.

Är en bakterieinfektion som behandlas med antibiotika.

Borrelia-smitta hos fästingar finns i princip överallt där det finns fästingar.

* TBE – den som smittas får efter en till två veckor influensaliknande symtom med lindrig feber, huvud- och kroppsvärk.

Efter en vecka blir de flesta friska.

Är en virussjukdom som kan ge hjärninflammation.

TBE-smitta hos fästingar finns inom vissa geografiskt begränsade områden.

Källa: Vårdguiden, Rolf Gustavsson – infektionsläkare KS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.