Forskare vid Lunds universitet har med nya analysmetoder funnit upp till 500 gånger högre mängder cancerfram- kallande mögelgifter i angripna hus än vad som tidigare har gjorts, skriver Sydsvenskan.se.
Resultaten är enligt mikrobiologen Lennart Larsson oroväckande. Han menar att fuktskador måste tas på största allvar och att saneringen av mögelhus måste göra noggrannare. Rönen presen- teras i tidskriften Miljöforskning.
Ändrad syn
Fram till helt nyligen menade många forskare att koncentrationen av mögelgifter ofta är så låg att människan inte behöver räkna med några kroppsliga reaktioner. Men den synen är alltså på väg att ändras, och med nya analysmetoder kan Lundaforskarna ge en helt annan bild av problemet.
-För det första vet vi att det nästan alltid bildas så kallade mykotoxiner vid mögelangrepp. Det handlar om såväl osynligt mögel som synliga fläckar, säger Lennart Larsson till sydsvenskan.se
Tas upp av luften
Bland de typiska symptomen för de drabbade är bland annat astma, trötthet, snuva och rinnande ögon, men forskarna har varit osäkra om sambanden.
I det pågående forskningsprojektet har man funnit olika toxiner i 72 procent av alla undersökta prover med synligt mögel. I damm som samlats på dörrkarmar i samma lokaler fanns mögelgifter i drygt fyra av tio prover. Det visar att luften tar upp mykotoxiner från möglet, inte minst när mögelsvampen torkar, säger Lennart Larsson.
Allt måste bytas
Vid sanering måste därför allt det mögelangripna materialet bytas ut. Det räcker inte med att torka det. Då dör visserligen mögelsvamparna, men inte giftpartiklarna.
-Möglet kan vara dött, men toxinerna finns kvar. De är lika potenta, även om själva möglet har dött, säger Lennart Larsson, som inte inte att någon ska acceptera att bo i ett hus med mögellukt eller mögelfläckar.