Höga halter östrogen i mjölkersättning

Publicerad

Mjölkersättning som är gjord på sojabönor innehåller höga halter av östrogen. Det visas i en europeisk undersökning där man går igenom olika typer av barnmat. Men ingen vet riktigt vilka konsekvenser det här östrogenet ger på de små barnen.

De barn som inte ammas ges någon form av mjölkersättning under de första månaderna i livet. För barn som är allergiska mot komjölk finns det sojabaserade produkter.

80 gånger högre halt
Nu har det gjorts en europeisk undersökning för att få reda på vad bebisar upp till nio månaders ålder får i sig och det visar sig att barn som fått just sojabaserad mjölkersättning också får i sig mycket höga doser av en typ av östrogen. Det handlar dock inte om könshormonet, utan om en annan sorts östrogen.

Elin Swedenborg är doktor i molekylär biologi på Karolinska Institutet och är med i en europeisk forskargrupp som studerat små barns mat.

-Vad vi kan se innehåller sojabaserad ersättning ungefär 80 gånger så mycket östrogenliknande substanser än den vanliga ersättningen, säger hon.

Än så länge vet ingen vilka konsekvenser det kan ge barnen men forskarna befarar att det ökar risken för diabetes och bröstcancer.

”Bör vara försiktig”
De senaste åren har soja blivit ett allt populärare livsmedel och forskarna tror att det kan vara nyttigt till viss del och för en del människor. Men med den senaste forskningsresultaten är frågan hur man ska förhålla sig nu?

-Det finns studier som visar att det kan vara hälsosamt, framförallt för äldre kvinnor, att få i sig de här naturliga östrogenerna genom kosten. Men jag tycker nog att man bör vara lite försiktig speciellt om man ger det här till små spädbarn, säger Elin Swedenborg.

Helena Dahlberg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer