Nordisk ungdom ska ha legat bakom hotfulla aktioner

Uppdaterad
Publicerad

Ett 20-tal sverigedemokrater riskerar uteslutning för kopplingar till bland annat Nordisk ungdom, en grupp som gjort sig känd för hataktioner mot privatpersoner. Men hur banden ser ut är oklart, enligt Expos chefredaktör Daniel Poohl.

Aktivistgruppen Nordisk ungdom har gjort sig känd för hotfulla aktioner mot bland annat pride-parader, förintelsemonument, moskéer och boenden för ensamkommande flyktingbarn. Vid flera tillfällen har aktionerna riktats mot privatpersoner, bland annat när man 2010 sökte upp en lärare i sitt hem för att han inte velat ha Sverigedemokrater på skolan, skriver Expo.

En av gruppens senaste aktioner var när den i slutet av mars satte upp affischer på Svenska akademiens dörrar i protest mot ord som tagits bort från SAOL.

Politiskt befinner sig gruppen inom extremhögern, enligt Daniel Poohl, chefredaktör på tidskriften Expo.

– De betraktar sig som SD-vänliga, men SD vill inte ha med gruppen att göra eftersom den är inspirerad av strategier som har fascistiska drag. Sverigedemokraterna hävdar att det finns tydliga band mellan personer i SDU och i Nordisk ungdom, men det återstår att se, säger han.

Nordisk ungdom stöttade Kasselstrand

När Kasselstrand stred om ordförandeskapet i SDU mot partiledningens val Henrik Vinge stödde Nordisk ungdom öppet Kasselstrand.

– Kasselstrand och Hahne uppfattas som positiva krafter, som kan vara beredda att glänta på dörren till den övriga extremhögern.

SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson nämner också samröre med antisemitiska konspirationsteoretiker samt personer som uttryckt beundran för Adolf Hitler som grund för uteslutning.

Men när det gäller enskilda fall av samröre med antisemitiska rörelser kan anklagelserna lika gärna vändas mot personer inom partiledningen, säger Daniel Poohl.

– Mattias Karlsson har själv rest till Bryssel och förhandlat in partiet i en grupp i EU-parlamentet med Beppe Grillo, som kritiserats för sin antisemitiska hållning. Och Björn Söder var tidigare medlem i Front National. Så länge partiledningen inte lagt fram sina bevis är det oklart, säger Daniel Poohl.

Kan bli politiska vildar

Ett 20-tal personer utreds för närvarande. Flera av dem som fanns med i William Hahnes förslag till partistyrelse och som nämns i spekulationerna om uteslutning sitter i dag på förtroendeposter i Stockholm stad. Om de utesluts ur partiet kan det leda till ett flertal tomma stolar eller politiska vildar i Stockholm stadshus.

– Det är en tumultartad tid och många frågor som tornar upp sig, säger Daniel Poohl.

– Kommer SD inte att ha något ungdomsförbund? Kommer SDU att bli ett eget parti? Vad betyder den här striden för ett eventuellt partiledarbyte? Klart är att SDU blåser upp till strid. Man målar upp Mattias Karlsson som makthungrig, men det är ingen tvekan om att även Kasselstrand och Hahne är makthungriga och har höga ambitioner i partiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden i SD

Mer i ämnet