Enligt studien är det oklart om cancerfallen har koppling till glasbruken. Foto: TT

Högre cancerfrekvens kring Orrefors

Uppdaterad
Publicerad

Runt de småländska glasbruken Orrefors och Pukeberg är cancerfrekvensen långt över genomsnittet. I Orrefors är antalet cancerfall 30 procent högre och antalet fall av bröstcancer dubbelt så högt som snittet, rapporterar barometern.se. Fortsatt forskning ska ge svar på om detta beror på glasbruken.

– Den här studien beskriver bara hur det ser ut. Orsakssambanden måste fortfarande utredas, säger Fredrik Nyqvist, forskare vid Arbets- och miljömedicin i Linköping, till tidningen.

Totalt har tolv områden som ligger inom två kilometer från glasbruk undersökts och i tio av dem är det ingen förhöjd cancerfrekvens.

Undersökningen visar att cancerfallen var fler kring glasbruken ett par decennier tillbaka än i dag. En möjlig förklaring är att farligt avfall hanterades slarvigare förr.

– Det är ingen som kör ut skottkärror med glasavfall i skogen i dag, säger Fredrik Nyqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer