Foto: TT

Högsäsong för löss – ”kamma barnens hår innan skolstart”

Publicerad

Luskamma familjen lagom till skolstarten för att förhindra lusepidemier. Snart är det högsäsong för den lilla parasiten som sprids när barnen återigen börjar ha tät kontakt med sina kompisar.

Om ett par veckor väntas försäljningen av lusmedel nå sin årstopp på apoteken. Barnens täta direktkontakt med varandra i skolorna sätter igång lusepidemierna på sensommaren efter skolstarten.

Ett av de första tecknen på att du har huvudlöss är klåda i hårbotten, men vid det laget kan du redan ha varit smittad i fyra till sex veckor. Ett svart puder på kläder eller sängkläder kan också vara ett tecken, det är lössens avföring eller skinn, men att man har löss kan konstateras först efter att ha hittat levande djur i håret.

LÄS MER: 80 saneringar – men lössen är kvar på boendet

– Det brukar börja med klåda, men man kan ha klåda i hårbotten av olika orsaker. Det bästa är att använda en luskam över ett ljust bord eller ett lakan så att man ser lössen. I hårstråna nära hårbotten kan man se lusäggen bra, säger Staffan Gullsby, medicinskt sakkunnig och läkare vid vårdguiden 1177.se.

Balsam kan hjälpa

Löss lever på människoblod och sprids genom direktkontakt. Det är däremot inte särskilt vanligt att spridning sker om man delar borste, kam, mössa eller säng även om det kan hända. Därför bör man inte dela kam och huvudbonader i onödan.

LÄS MER: Lömska loppan förväxlas med löss

Den som hittar löss i håret ska borsta håret noggrant från hårbotten till hårtoppen med en luskam. Huvudlöss är en till tre millimeter stora och kan skifta i färg från genomskinligt till mörkt beroende på när de senast fick i sig blod.

Balsam hjälper vid borstning eftersom det gör att lössen är stilla och blir lättare att upptäcka. Kammen ska strykas på ett vitt papper efter varje kamtag.

Obehagligt men inte farligt

Luskam avhjälper dock sällan hela problemet. Det ska kombineras med lusmedel som finns på apoteken och om inte ens det fungerar efter ett par omgångar ska man höra av sig till läkare. Löss i sig är dock inget att vara rädd för.

– De sprider inte sjukdomar eller virus. Klådan är obehaglig men inte farlig, säger Staffan Gullsby.

LÄS MER: Forskare: ”Vi måste bli bättre på att luskamma”

Efter behandling bör både barn och vuxna undvika hår mot hår-kontakt den första veckan.

Staffan Gullsby rekommenderar att man kammar igenom barnen nu innan skolstart för att hindra spridning i skolorna. Upptäcks löss hos barnen bör även resten av familjen finkammas, men mycket mer än så kan man inte göra för att undvika att drabbas.

– De sprids vid närkontakt, men det är dumt att undvika närkontakt så det är svårt att förebygga, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.