Södertörns högskola i Huddinge kommun i Stockholms län. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Södertörns högskola anklagas för att tysta ner våldtäktsanmälan

Uppdaterad
Publicerad

Ledningen för Södertörns högskola anklagas för att ha tystat ned uppgifter om det uppmärksammade våldtäktsfallet gällande kulturprofilen Jean-Claude Arnault.

SVT Nyheter kan nu avslöja nya detaljer ur den arbetsmiljöutredning där Södertörns högskolas ledning får skarp kritik för hur man agerade i samband med avslöjandet om det så kallade kulturprofilen. Jean-Claude Arnault dömdes i Svea hovrätt i december 2018 till 2,5 års fängelse för att ha våldtagit en av skolans kvinnliga forskare. 

Högskolan har sekretessbelagt en stor del av den arbetsmiljöutredning SVT tidigare berättat om. Men med hjälp av de delar som inte är maskerade och information från flera anställda som tagit del av utredningen framkommer att högskolans ledning och rektor kritiseras för hur de har behandlat sina anställda.  

Rapporten är ett resultat av en anmälan som forskaren gjort mot högskolan. I anmälan redovisar hon hur ledningen agerat efter DN-artikeln i november 2017 om kulturprofilen Jean-Claude Arnault och hennes efterföljande polisanmälan.  

Handledare byttes inte ut 

Hans Ruin, en av högskolans mer högprofilerade professorer, var studierektor 2017. Han är även en uppburen filosof och han har uppträtt på Forum ett stort antal gånger. Han har också haft en vänskapsrelation till Arnault och dennes hustru, den tidigare ledamoten av Svenska Akademien, Katarina Frostenson. Under flera år ingick professorn, enligt kulturföreningens hemsida, i Forums ledningsgrupp på fem personer. 

Två dagar efter avslöjandet berättade en av högskolans forskare för professorn, som då var hennes handledare, att hon var en av de 18 kvinnor som vittnat om sexuella övergrepp från Jean-Claude Arnault. Med stöd av Hans Ruin polisanmälde hon kulturprofilen för våldtäkt.  

Forskaren begärde byte av handledare på grund av hans nära kopplingar till Arnault och Forum, en bindning som kunde vara olämplig och göra honom jävig. Enligt rapporten är hon kritisk till hur högskolans ledning hanterade handledarbytet.  

Enligt rektor Gustav Amberg skedde handledarbytet ”ganska omgående”. Men dokument som SVT tagit del av visar att det dröjde nästan fyra månader innan handledarbytet genomfördes.  

Efterforskade information om polisanmälan 

Forskaren beskriver i rapporten också hur en ledningsperson på samma institution där professorn arbetar ”efterforskat information” om polisanmälan. Detta upplevde hon som ”påtryckningar och som obehagligt” eftersom hon var rädd för att informationen via professorn kunde läcka till Jean-Claude Arnault.  

Rapporten visar också att högskolan och Ruin inte ändrade ett felaktigt pressmeddelande om eventuella övergrepp trots flera påpekanden från forskaren. I mitten av december tog Hans Ruin initiativ till ett pressmeddelande från Södertörns högskola. Där står att högskolan har granskat uppgifterna om högskolans samröre med Forum och förekomsten av eventuella sexuella trakasserier. Pressmeddelandet slår fast att ”Under granskningen har inte förekommit något som visar på att kränkningar förekommit mot medarbetare eller praktikant”. Däremot medges att: ”Medarbetare på högskolan har dock vid några tillfällen noterat det som Svenska Akademien betecknat som ”oönskad intimitet” från Forums föreståndare.  

Den kvinnliga forskaren kontaktade professorn omedelbart och krävde att högskolans ledning skulle korrigera dokumentet. Det skedde inte. Först mer än ett halvår senare, efter flera påstötningar, lade rektorn till en fotnot i pressmeddelandet om att det delvis innehöll felaktiga uppgifter.  

I en advokatutredning om händelserna som publicerades i december förklarar Hans Ruin pressmeddelandet med att han ville skydda kvinnan som lämnat uppgifterna. Han ansåg att han hade ett ”tystnadslöfte” gentemot henne.  

Hans tanke med formuleringarna var att syfta på ”medarbetare vid verksamheten vid Forum”, inte kvinnan eller hela högskolan. Dessutom var det inte han som ”skrev den slutgiltiga versionen” utan högskolans kommunikationsavdelning.

Medial strategi

Forskaren berättar i utredningen att högskolans ledning ska ha ”utarbetat en medial strategi” och utnyttjat hennes behov av anonymitet för att på så sätt ”undkomma medial granskning”.  

Utredningen pekar också på att det dröjde mer än ett halvår innan högskolans rektor och prorektor begärde en extern utredning av händelserna trots upprepade krav om detta från forskaren. 

– Jag kan inte förstå att man väntade så länge, säger professor emeritus Johan Fornäs som var en av tio anställda vid högskolan som i juni 2018 skickade ett brev till högskolans rektor där de krävde en extern utredning. 

Högskolans rektor får också kritik i utredningen för hur han agerat gentemot professor Hans Ruin. Rektorn Gustav Amberg lade, enligt utredningen, för stort ansvar för det felaktiga pressmeddelandet på Ruin. 

I utredningen berättar kvinnan om ytterligare händelser vid institutionen som sammantagit har medfört en stor psykisk belastning för henne.

Gustav Amberg har tidigare i en intervju med SVT bett om ursäkt för skolans agerande gentemot sina anställda. Han sade då också att det inte fanns något uppsåt.

SVT har varit i kontakt med Hans Ruin, men han vill inte kommentera uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.