Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
300 unga stämmer staten för klimatet. Det handlar Auroramålet om. Foto: SVT/Unga mot staten/TT

Högsta domstolen tar upp frågan om klimatstämning av staten

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

300 unga har stämt svenska staten eftersom de vill att rättsväsendet ska tvinga Sverige till mycket hårdare klimatåtgärder.  I dag kom Högsta domstolen med sitt besked – de kommer att fatta beslut om aktivisternas mål kan och ska prövas.

Klimataktivisterna i Aurora, som ligger bakom stämningen, anser att utsläppen av växthusgaser kränker deras mänskliga rättigheter enligt Europakonventionen. Staten har å sin sida yrkat på att målet ska avvisas, eftersom de anser att målet är ett sätt att driva politik via domstolar. Nu ska Högsta domstolen avgöra om målet kan och ska prövas i svensk domstol.

”Otroligt brådskande”

Att skicka frågan raka vägen till högsta instansen var för aktivisterna i Aurora ett sätt att spara in på rättegångskostnader och få en snabb hantering.

– Det är otroligt brådskande eftersom klimatkrisen är otroligt brådskande, säger Auroras talesperson Ida Edling i Uppdrag gransknings serie Unga mot staten.

Om Högsta domstolen kommer fram till att målet inte ska prövas betyder det att själva sakfrågan, om statens klimatutsläpp är lagliga, inte kommer att avgöras i domstol. Statens hållning är att de inte har kränkt de 300 gruppmedlemmarnas mänskliga rättigheter.

Europadomstolen dömde Schweiz

Beskedet från Högsta domstolen kommer bara ett par veckor efter att Europadomstolen fällde Schweiz för otillräckliga klimatåtgärder. I sitt beslut klandrar Europadomstolen de schweiziska domstolarna för att inte ha tagit tillräcklig hänsyn till vetenskapliga bevis för klimatförändringarna i sin hantering av målet. Domen var Europadomstolens första beslut i klimatmål, och de avvisade samtidigt två andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.