Många resenärer har väntat länge på SJ:s biljetter över jul- och nyårshelgen. Foto: Fredrik Persson/TT

SJ:s hemsida krashade när julbiljetter släpptes vid midnatt

Uppdaterad
Publicerad

Vid midnatt släppte SJ sina biljetter för jul- och nyårstrafiken ända fram till 12 mars. Vid midnatt blev trycket på SJ:s hemsida så stort att det var svårt att komma in på sidan. Vid 01.30 hade SJ fortfarande inte kommunicerat med sina kunder via hemsida eller sociala kanaler.

Vid midnatt natten mot onsdag släppte SJ sina efterlängtade julbiljetter på alla avgångar för perioden 11 december till 12 mars. Det första som hände var att SJ:s webbsida krashade, trots att man inför släppet förstärkt med extraservrar och extra bemanning för att undvika just detta.

SJ tysta trots skyhöga prisökningar

Så småningom gick det att börja boka – men med många avbrott – och kunder var tvugna att börja om, erfar SVT. På grund av att biljettpriserna styrs av efterfrågan ökade priserna för varje gång kunden återigen försökte boka samma resa vilket ledde till att biljettpriset för en och samma sträcka ökade med många hundralappar medan kunden försökte boka sin resa, enligt SVT:s källor.

Vid 01.30 hade SJ fortfarande inte kommunicerat med sina kunder via sociala kanaler, och på sociala medier rasade arga kunder över att biljettbokningen inte fungerat som den ska och över tystnaden från SJ.

”It är alltid it”

Under tisdagen meddelade SJ att de var så förberedda som de bara kan inför nattens biljettsläpp.

– Sidan har många besök dagligen och vi har haft liknande biljettsläpp innan. Sedan är it är alltid it, man vet inte vad som händer men det är därför vi har gjort de här justeringarna, sa Jonas Olsson till TT tidigare under dagen.

– Vi förväntar oss mycket trafik på sidan. Nu ska hela svenska folket ut och resa och det är många som vill ha en biljett, så det ska bli intressant att följa, säger Jonas Olsson, presskommunikatör på SJ.

I september

Biljetterna för jul och nyår skulle egentligen ha släppts i september. Men en försenad planering från Trafikverket till tågbolagen gjorde att biljettbokningen drog ut på tiden.

– Vi fick inte de här tiderna förrän i slutet av oktober. Vi hade gärna haft de tidigare än så för att göra vår plan med flera tusen avgångar per dag och scheman som ska läggas, så det har varit ett väldigt forcerat arbete, säger Jonas Olsson.

Inga extra avgångar

Enligt Olsson kommer det inte att släppas några extra avgångar än de som läggs ut i natt.

– Det kommer finnas gott om biljetter och avgångar kring julen. Men har man en specifik dag och tid som man behöver åka är det alltid bra att boka så tidigt som möjligt, säger Jonas Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.