Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är klart att svenska folket ska kunna köpa sina julresor på ett stabilt sätt” – hör SJ:s presstjänst om hur man försöker lösa bokningskaoset. Foto: Skärmdump från SJ:s app, Fredrik Sandberg/TT

SJ: Fortsatta problem väntar under onsdagen

Uppdaterad
Publicerad

När SJ släppte sina julbiljetter på natten mot onsdag blev det rusning till hemsidan – som först kraschade. Sedan uppstod stora problem med bland annat avbrutna bokningar och biljetter. Och problemen väntas fortsätta under onsdagen.

– Det är fortsatt högt tryck på vår hemsida och i våra app, säger Jonas Olsson, presskommunikatör på SJ.

Enligt SJ arbetar de för fullt med att försöka åtgärda att biljettbokningen på hemsidan och i appen.

– Vi har personal som jobbar med detta och uppdaterar, så på så sätt har vi vidtagit åtgärder. Sen när det gäller volymen så är det alltid svårt att beräkna. Nu får vi ta med de här siffrorna och fundera på hur vi behöver göra framåt. Det är klart att svenska folket ska kunna köpa sina julresor på ett stabilt sätt, säger han.

Under onsdagen hoppas SJ kunna få en större bild av hur många som försökt köpa samtidigt och vad som hänt.

– Vi får titta på den frågan, men jag skulle uppmana de som inte lyckats köpa att fundera på om det går att resa vid en annan tidpunkt, säger Jonas Olsson.

Ingen ersättning planerad

Som en konsekvens av avbrutna bokningar ökade också biljettpriset. SJ:s kunder rasade då på sociala medier över att prisökningarna var orimliga. Att SJ inte var snabbare med att kommunicera ut till sina kunder via hemsidan eller sociala medier har pressavdelningen ingen kommentar till, men de förstår att en del kunder har blivit frustrerade.

– Våra priser styrs av efterfrågan, det är ju så. Och ökningarna beror på att många är inne samtidig. Vissa kunder lyckas boka till de priser som finns, säger presskommunikatören Lina Edström.

Ingen ersättning är planerad att utgå till biljettlösa kunder.

Om kunden måste få tag på en biljett för dagen innan julafton rekommenderar Jonas Olsson att man uppdaterar hemsidan eller appen så ofta som möjligt under ondagen. Men påpekar att det ser mycket bättre ut övriga dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.