Reaktor 1 och 2 på Ringhals kärnkraftverk utanför Varberg där statliga Vattenfall är huvudägare. Foto: TT

Elpriset rekordlågt – märks inte på räkningen

Uppdaterad
Publicerad

Elpriserna i Sverige är de lägsta på 15 år – samtidigt är avgiften för elnätet rekordhög.

Så trots att elpriset väntas sjunka ytterligare i juli, så äts en del upp av de rekordhöga nätavgifterna.

De tre senaste helgerna har statliga Vattenfall fyra gånger tvingats dra ned på elproduktionen i sina reaktorer i både Ringhals och Forsmark. Den senaste gången var den 20 juni då produktionen i reaktor tre i Forsmark ströps med 200 megawatt. Det här är något unikt och man måste gå tillbaka till åren 2003 och 2004 för att hitta något liknande i Sverige.

– Marknaden fungerar så att all el körs in på samma marknad. Sen blir det de som är billigast som får producera och det var inte vi, säger Lars Joelsson, senior rådgivare på Vattenfall.

Men än så länge har vi konsumenter inte märkt så mycket av de låga elpriserna och det beror på elräkningen består av två delar. Själva elkostnaden är en och sedan nätavgiften vilket är det man betalar för att få elen hem till sig. Även om elpriserna är rekordlåga så är avgiften för elnätet rekordhög för många konsumenter. I en vanlig lägenhet betalar man nu mer för elnätet än för själva elen.

Lägre pris väntar

Det här är bara början på minskad elproduktion från kärnkraften. För i juli kommer elpriset sjunka ytterligare. Den bedömningen gör konsultbolaget Sweco.

– Vi räknar med att priset blir exceptionellt lågt, omkring 10 öre per kilowattimme i juli. Det är det lägsta vi sett på femton år, säger Christian Holz elmarknadsanalytiker på Sweco.

Det låga elpriset beror på att det har varit mycket nederbörd under våren och att det finns mycket snö i fjällen som nu håller på att smälta. Det gör att vattenkraften går för fullt. Och då dessutom vindkraften byggts ut mycket de senaste åren har kärnkraften blivit en förlorare.

– En ny komponent som kommit in är naturligtvis vind, säger Lars Joelsson på Vattenfall.

Slår det undan produktion från kärnkraft?

– Ja det gör det, speciellt i kombination med vårfloden.

Nätavgiften rekordhög

Vattenfall vill inte uttala sig om man kommer att fortsätta att tvingas dra ned på kärnkraften men enligt Swecos bedömningar så fortsätter neddragningarna under sommaren och då framför allt under helgerna när efterfrågan på el är låg.

– Kommer man ner på priser mot fem öre per kilowattimme då måste man drar ner bedömer vi, säger Christian Holz på Sweco.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.