För att inget fusk ska vara möjligt låses svenska folkviljan in i ett källarvalv till nästa val. Foto: SVT

Valresultatet inlåst i källarvalv

Uppdaterad
Publicerad

Nu höjs beredskapen inför valet i höst. Länsstyrelsen ser nu över säkerheten, vilket innebär fler vakter och säkrare transporter.

Så sent som igår så varnade säkerhetspolisen för påverkanskampanjer och manipulation av valresultat också i Sverige. Bakgrunden är erfarenheterna från presidentvalet i USA och den pågående utredningen om rysk inblandning.

I Sverige höjs nu beredskapen inför höstens val. Länsstyrelsen och kommunerna ser över säkerheten.

Val 2018 – #dinröst

– Dels handlar det om att medvetandegöra alla om att påverkanskampanjer och desinformation kan förekomma inför valet, dels arbetar vi med en analys av säkerhetsläget inför valet, säger Ulrica Åsberg, länsjurist och valansvarig vid länsstyrelsen i Västernorrland.

Falska nyheter

Arbetet sker i samarbete med övriga länsstyrelser och Säkerhetspolisen, Valmyndigheten samt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Lokalt i Västernorrland sker säkerhetsarbetet också i samarbete med kommunerna.

Förutom att allmänheten varnas för obskyra kampanjer och falska nyheter som kan komma att påverka deras samhällsbild och ställningstagande inför valet sker det också ett konkret arbete med att skydda själva valet.

Låst valv

Det svenska valsystemet bygger på att väljarna stoppar röstsedlar i ett valkuvert och allt som har med röstsedlarna att göra granskas nu extra noga. Det rör frågor som tryckning, distribution, rösträkning, transporter och lagring av det färdiga valresultatet.

Idag lagras valresultatet från 2014 i ett låst valv i länsstyrelsens källare. Där finns folkviljan sparad i form av 600.000 valsedlar som representerar den samlade folkviljan i kommunal-, landstings- och riksdagsvalet 2014. De finns där för att kunna räknas om vid behov och har spelat ut sin roll först när höstens val vunnit laga kraft.

Att skydda valsedlarna före, under och efter valet är enligt länsstyrelsen en av de viktigaste uppgifterna inför valet i september.

– Vi har ett robust och säkert valsystem som vi måste slå vakt om, säger Ulrica Åsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet