Foto: SVT

Ministern: Höjd pensionsålder kan bli aktuellt innan nästa val

Uppdaterad
Publicerad

Fler måste jobba längre för att välfärdssystemet ska fungera vilket öppnar för höjd pensionsålder. LO har undersökt hur länge deras medlemmar orkar jobba.– Snittet då en LO-medlem tvingas sluta och börja ta ut pension är 63,8 år. Men det skiljer sig rätt mycket mellan yrkena, 3,3 år mellan en kvinnlig brevbärare och en manlig väktare, säger Tobias Baudin, vice ordförande i LO.

Även om 65 är ett riktmärke för många anställda så har Sverige ingen fast pensionsålder. Du kan lyfta statlig pension från 61 års ålder men att börja ta ut sin pension tidigt innebär en lägre pension livet ut.

– För att komma upp i en pension som motsvarar det förväntade, alltså att få 70 procent av lönen, så behöver man jobba till 67 år men fortfarande har många en så tung arbetsmiljö med stress och just-in-time att man inte ens hinner till 65. Det är en utmaning, säger Tobias Baudin.

Höjd pensionsålder redan innan nästa val

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) menar att höjd pensionsålder krävs för att få bättre pensioner, även om frågan är komplex.

– Vi har en extremt tudelad arbetsmarknad där det finns både de som lever fler friska år och orkar jobba längre men också grupper som lämnar tidigare och som gör det på grund av ohälsa. Det vill säga att man är utsliten på något sätt, säger Annika Strandhäll.

Enligt Strandhäll kan det bli aktuellt med höjd pensionsålder redan innan nästa val.

– Flera utredningar visar att om vi ska få anständiga pensioner behöver vi jobba mer. Samtidigt har vi den här tudelade bilden och måste fundera kring vilka mått och steg vi behöver vidta för att fler ska må bättre.

Skjuta upp uttag av pensionen

Tobias Baudin tycker att det långsiktigt behövs fler förbättringar för arbetsmiljön och anställningsvillkor för att skapa en bättre arbetsmarknad.

Samtidigt föreslår han även kortsiktiga förändringar.

– Jag vill att det ska vara möjligt att skjuta upp sitt uttag av pensionen, att se över möjligheten att få sjukersättning efter 65 års ålder. Den upphör vid 65 idag och innan man har flyttat upp den till 67 är det helt fel att fokusera på att jobba längre, det får ju effekter på hela ditt pensionärsliv, säger han.

Annika Strandhäll håller med om att man inte ska tvingas in i pension om man blir sjuk efter 65 års ålder.

– Trygghetssystemen bör följa med om vi höjer pensionsåldern. Annars blir det väldigt bakvänt, om vi säger att man ska jobba längre men om du blir sjuk så finns inget skydd, säger Annika Strandhäll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.