Homo- och bipersoner vill slippa diskriminering: ”Många begränsar sina liv”

Uppdaterad
Publicerad

Anmälda fall av diskriminering på grund av sexuell läggning har minskat de senaste åren. En orsak kan vara att många homooch bipersoner begränsar sina liv för att slippa utsättas för diskriminering.

Ett gaypar som hävdar att de blev utkastade från en krog i Rotebro norr om Stockholm har anmält restaurangen till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Det nyförälskade paret stod och kramade om varandra medan de väntade på bord. Då ska krogpersonalen ha fällt kommentarer som ”Det ser inte bra ut, det finns barnfamiljer här”.

Det slutade med att de två männen kastades ut – och den ena blev så våldsamt behandlad att han bröt fingret, enligt anmälan. Nu ska krogen lämna sin version av händelsen till DO.

Anmäls sällan

Att människor i Sverige diskrimineras på grund av sin sexuella läggning är inte ovanligt – men det anmäls sällan.

2008 fick DO in 50 anmälningar om diskriminering på grund av sexuell läggning. Motsvarande siffra för 2007 var 47, och 2006 anmäldes 45 fall. (Förbud mot diskriminering av transpersoner – diskriminering som har samband med ”könsöverskridande identitet eller uttryck” – fördes in i diskrimineringslagen först 2009.)

Begränsar sina liv

En förklaring till att så få fall anmäls kan vara att många homo- och bipersoner begränsar sina liv genom att undvika vissa situationer. Det framkommer bland annat i en rapport som DO lämnade över till regeringen i april.

-Många använder vissa strategier för att slippa bli diskriminerade. Om paret på krogen i Rotebro hade låtsats att de var kompisar i stället för kära så hade förmodligen inget hänt.

-Om fler och fler använder sig av sådana strategier minskar anmälningarna till oss. Men det betyder inte att det har blivit bättre, säger Peter Tai Christensen, utredare på DO.

Han tror att diskrimineringen har blivit mer subtil de senaste åren.

Många har fortfarande kvar sin heteronormativa inställning, men samhällsklimatet har blivit mer politiskt korrekt, menar han och ger ett exempel:

-För tio år sedan skulle en arbetsgivare kanske ha frågat en sökande rakt ut om han eller hon var gay. Men i dag håller samma arbetsgivare tyst, men väljer sedan att ge jobbet till en heterosexuell sökande. I sådana fall är det svårt att se diskrimineringen, säger Peter Tai Christensen.

Upprättelse i flera fall

Om DO väljer att gå vidare med anmälan mot krogen i Rotebro återstår att se. Men de senaste åren har flera fall av krogdiskriminering lett till upprättelse för de diskriminerade.

I två fall har lesbiska par fått ersättning efter att de blivit illa behandlade när de kysst varandra på två olika Stockholmskrogar.

I dagarna beslutade DO dessutom att gå vidare med ett ärende mot en restaurang i Växjö. Där ska restaurangens kock ha skrikit ”bögjävel” åt ett gaypar som klagade på maten.

Jenny Modin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.