Underrättelseenheten på polisens nationella operativa avdelning har en ny chef. Arkivbild. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Klart med ny chef på NOA – ersätter Linda Staaf

Uppdaterad
Publicerad

Charlotta Höglund tar över som underrättelsechef för Noa, polisens operativa nationella avdelning. Hon ersätter Linda Staaf, som fått nya arbetsuppgifter efter den den senaste tidens turbulens.

Höglund tar över Linda Staafs gamla jobb på Noa i början av nästa år, vilket Dagens Nyheter var först med att berätta. Bytet sker efter att Linda Staaf fått nya men okända arbetsuppgifter.

Linda Staaf har varit inblandad i de kontroverser i den högsta polisledningen som SVT tidigare har rapporterat om.

”En bra rekrytering för polisen”

Charlotta Höglund kommer senast från Försvarets radioanstalt, FRA, där hon varit chef för kontoret för kontraterrorism.

– Hon har inte slutat än men det stämmer att hon ska bli chef för NOA den 11 januari, säger Ola Billger, kommunikationschef på FRA, till SVT.

Vad kan du berätta om henne?

– Lotta är en väldigt omtyckt och högt respekterad kollega och duktig chef på FRA, så det här är en bra rekrytering för polisen. Hon har bra bakgrund med bland annat underrättelsearbete på FRA.

Förundersökning om grovt tjänstefel pågår

Just nu pågår en förundersökning om grovt tjänstefel i samband med dåvarande Noa-chefen Mats Löfvings rekrytering av Linda Staaf som underrättelsechef.

I bakgrunden finns en personkonflikt som skakar den högsta polisledningen.

Se mer i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En dold relation mellan två av landets högsta polischefer har uppdagats efter att det har gjorts en polisanmälan – här är en sammanfattning om händelsen på 60 sekunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.