Linda Staaf (till vänster) säger i en kommentar till Expressen att det Ari Stenman framför i promemorian om relationen till Mats Löfving (höger) inte överensstämmer med verkligheten. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Linda Staaf och Mats Löfving ska ha haft sex år lång relation

Uppdaterad
Publicerad

Rikspolischef Anders Thornberg ska redan i december i fjol ha fått information om att Linda Staaf under flera år hade haft en relation med sin chef Mats Löfving. Det visar ett hittills hemligt dokument som Expressen tagit del av.

Det är polisens säkerhetschef Ari Stenman som i december 2021 lämnade vidare detaljer om att Linda Staaf, Noas underrättelsechef, från 2015 fram till 2021 hade en relation med sin chef Mats Löfving, rapporterar Expressen, med hänvisning till en hittills hemlig promemoria som tidningen har tagit del av. Uppgifterna kommer från flera möten som Stenman och Staaf ska ha haft.

Rikspolischefen Anders Thornberg ska trots uppgifterna ha valt att lägga ner ärendet.  Enligt uppgifter till SVT Nyheter har Anders Thornberg haft tillgång till promemorian sedan den skrevs.

Staaf tillbakavisar uppgifterna

I en intervju med TT i veckan var Anders Thornberg tydlig med att en medarbetare och chef inte ska ha en relation, och han beskrev det som att han inte kände till om Staaf och Löfving haft en relation.

TT: Har du sett att den här relationen kunnat bli ett problem?

– Om det är så att det skulle ha varit en relation så är det ett problem. En chef och en medarbetare ska inte ha en relation. Det kan påverka jäv, beslutsfattande och annat.

TT: Har du sett något potentiellt olämpligt i att Mats Löfving var den som anställde Linda Staaf som underrättelsechef på Noa?

– Det är också en sådan sak som utredningen får visa. Men det här var ju 2015 och då jobbade inte jag över huvud taget i myndigheten.

Linda Staaf säger i en kommentar till Expressen om de nya uppgifterna att det Ari Stenman framför i promemorian inte överensstämmer med verkligheten.

”Den här historien har dragit i väg fullkomligt, både i media och i det som du nu framför, och överensstämmer inte med verkligheten”, skriver Staaf i en kommentar till Expressens reporter.

Så här kommenterade Anders Thornberg polisavslöjandet för TT i torsdags:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Thornberg säger att han vidtagit åtgärder kring de rapporterade händelserna, men att han inte kan berätta om allt utåt. Foto: Anders Wiklund/TT

Vet du mer om härvan inom polisen? Tipsa våra granskande reportrar här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.