• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Mikael Grill Pettersson. Foto: SVT, Anders Wiklund/TT

”Inga tveksamheter” och ”ickefråga” – så avvisades kritiken av rekryteringen

Uppdaterad
Publicerad

I dag pågår en förundersökning om grovt tjänstefel i samband med dåvarande Noa-chefen Mats Löfvings rekrytering av Linda Staaf som underrättelsechef.

För ett år sedan ifrågasattes flera omständigheter kring rekryteringen i en forskningsrapport om polisen och offentlighetsprincipen.

Då avvisade polisen kritiken i mycket hårda ordalag och slog fast att det fanns ”inga tveksamheter” kring Staafs bakgrund.

I november 2021 publicerade polisforskaren Stefan Holgersson en rapport om polisens tillämpning av offentlighetsprincipen. Ett exempel lyfts till en egen bilaga eftersom Holgersson stöter på omfattande problem i form av sekretess. Det handlar om uppgifter kring underrättelsechefen på Noa, Linda Staaf.

Staaf har en bakgrund som bland annat ekonomidirektör och sakkunnig vid eko- och bedrägeriroteln i Östergötland, men Holgersson hittar frågetecken kring om hon uppfyllde alla ”bör”-krav för Noa-tjänsten. (Se video.)

”Förutsätter att SVT tar in detta”

När SVT i fjol kontaktade polisens pressavdelning om frågetecknen kring Staaf, så avböjde man intervjuer och lämnade bara några korta skriftliga kommentarer. Man skrev att Holgerssons bilaga innehöll flera ”felaktiga påståenden och slutsatser” och inte skulle komma att ”analyseras djupare”.

”För Polismyndigheten är detta en ickefråga. Det finns inga tveksamheter kring Linda H Staafs kompetens eller bakgrund. Den aktuella studiens bilaga innehåller ett flertal felaktiga faktauppgifter och subjektiva tolkningar av olika sakförhållanden som går att starkt ifrågasätta. Vi förutsätter att SVT tar in detta faktum inför ett ev. beslut att uppmärksamma den delen av studien.”

I dag pågår en förundersökning om grovt tjänstefel i samband med rekryteringen av Staaf.

”Ointelligent”

Bo Wennström, professor i rättsvetenskap som bland annat samarbetat med Stefan Holgersson, menar att polisledningens svar för ett år sedan är typiska för hur man hanterar kritik.

– Det är hemskt och förskräckligt. Och det är också ointelligent, ett korkat sätt att försöka sopa under mattan när de sannolikt visste vad som hänt.

SVT har frågat dåvarande presschefen Per Ek om vilka personer som var delaktiga i svaren som skickades. Per Ek, som i dag jobbar på en annan myndighet, uppger att han inte vill ge några ytterligare kommentarer.

Polisens nuvarande pressavdelning bemöter i ett mejl till SVT uppgifterna kring Staafs bakgrund. De uppger dels att hon var föräldraledig under den period som Stefan Holgersson undersökte, vilket enligt pressavdelningen förklarar frånvaron från möten. Dessutom tillhörde hon ledningsgruppen för Polismyndigheten i Östergötlands län från och med 2009 till och med 2015 vilket ska ha gjort att hon ingått i en strategisk ledningsgrupp.

”Bidragit på ett värdefullt sätt”

På frågan om om rikspolischef Anders Thornberg i dag anser att frågan om meriterna är ”en ickefråga” som det inte finns några tveksamheter kring svarar polisens pressavdelning: ”Frågan bör snarare riktas till hennes chef Johan Olsson. Han säger så här: Polismyndigheten har varken nu eller tidigare haft anledning att ifrågasätta Linda H Staafs kompetens eller bakgrund. Hon har under sina år som strategisk chef bidragit på ett värdefullt sätt till verksamheten, bland annat genom att utveckla det internationella arbetet. Hon har uppvisat hög kompetens och stort engagemang i att driva och utveckla underrättelseenheten på nationella operativa avdelningen.”

Kritik om att polisen inte är transparent och bryr sig mer om fasader än om resultat har tidigare tillbakavisats av polisledningen. Senast av rikspolischefen vid en pressträff i slutet av oktober. (Se video.)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.