Foto: Scanpix

”Jag ska bli mamma”

Uppdaterad
Publicerad

Alpinstjärnan berättade i sitt sommarprogram för första gången om att komma ut som lesbisk och om kärleken till sin flickvän Filippa. Hon avslöjade också att hon nu ska bli mamma.

De möttes i Filippas klädbutik i Umeå dit Anja Pärson hade sökt sig för att få hjälp med att hitta kläder till olika evenemang.

-Hon var alltid cool och trevlig. Efter ett tag började vi umgås och blev kompisar. Jag såg att under hennes tuffa fasad fanns en annan person. Precis som jag hade hon en roll utåt och en annan inåt. Det var mäktigt att träffa någon som man hade så mycket gemensamt med.

Men efter några år som vänner hände någonting.

-Jag vet inte vad som hände. Plötsligt visste vi båda att något var förändrat. ”Jag tror att jag älskar dig”, sade hon plötsligt en dag. Jag var livrädd.

-Det var helt oväntat. Nu i efterhand inser vi att vi borde ha sett det komma. Jag växte upp med bilden av drömprins, hus och barn. Den explosiva kärleken höll på att äta upp mig inifrån. Hur kunde det bli så här? Jag hade aldrig haft tanken att mitt hjärta skulle slå så förbannat hårt för en kvinna.

Hon berättar att hon först förnekade sina känslor, sade att hon inte var intresserad av kvinnor och slog vännens kärleksförklaringar ifrån sig.

-De dagarna var fyllda av skam. Jag visste varken ut eller in.

Men efter ett tag gick det inte längre – kärleken gick inte att stoppa.

-Jag var vansinnigt kär. Det skulle bli tufft. Mycket åsikter och mycket smygande. Men det fanns inget annat än att störtdyka. Nu visste vi vad som gällde. Från den fantastiska kyssen in i den okända evigheten är det vi

Hon beskriver sin kärlek som en person med hett temperament, långsam och kreativ – en konstnärssjäl.

-Varje minut med henne känner jag mig levande. Hon får mig att bli en bättre människa.

Anja Pärson avslutade sitt sommarprat med att avslöja att hon nu ska bli mamma. Avslöjandet kom när hon berättade om de återkommande frågorna om vad hon ska göra efter att nu avslutat skidkarriären.

-Jag har vetat i nästan nio månader vad jag ska göra i framtiden. Jag ska bli mamma.

Efter programmet strömmade hyllningarna till Anja Pärson in på sociala medier. ”Anja Pärson tar av sig hjälmen och visar sitt riktiga, vackra ansikte. Du är fortfarande bäst i världen, Anja!” skriver Mark Levengood på Twitter.

”Tack för er kärlek och fina ord! Går rakt in i hjärtat”, skriver Anja Pärson själv som svar på hyllningarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.