Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Gustav Schö/SVT, Vetenskapens värld

Maria transporterar organ – i kamp mot klockan

Uppdaterad
Publicerad

När en person som vill donera organ avlider ringer Maria Söderströms telefon. Då börjar en intensiv kamp mot klockan. Efter omkring 300 samtal är det dags för att hämta organet.

– Ett hjärta klarar sig inte mer än fyra timmar utanför kroppen, säger Maria Söderström som är transplantationskoordinator på Karolinska universitetssjukhuset.

Antalet organ som doneras i Sverige är rekordhögt, hittills i år har organ från 156 avlidna personer använts för att rädda livet på andra svårt sjuka. Samtidigt är behovet stort, enligt Socialstyrelsen är det 773 personer som väntar på ett organ.

Ny donationsform och ny teknik, men framförallt en ny lag som började gälla 1 juli möjliggör att fler organ kan doneras.

– Den nya lagen har tydliggjort för vården hur man ska prata om donation med patient och deras anhöriga, säger Maria Södertröm.

Hon har jobbat som transplantationskoordinator i sju år och har sett effekt redan.

– Tidigare ringde inte IVA-personalen om det var säg en multisjuk patient som avlidit, men nu ringer man hela tiden och så får vi ta vidare utreda om det finns möjlighet att donera.

Transporten måste ske snabbt

Maria Söderström jobbar som transplantationskoordinator på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Från det ögonblick när hennes telefon ringer, tills ett organ är redo att hämtas tar det mellan åtta till tjugofyra timmar.

– Det är många bitar som måste falla på plats innan vi kan åka ut och hämta organet, säger Maria Söderström.

Chaufförer, kirurger och mottagare är bara några av personerna som hon håller kontakt med. Ett av de mest kritiska momenten är när transporten av organet ska genomföras.

– De ska helst in i kroppen så snabbt som möjligt och ibland händer det saker som vi inte kan rå på, som väder, trafikstockningar och annat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Maria förklara vad hon packar med sig i bilen och vad en perfusionsmaskin bra för. Foto: Gustav Schön/SVT

Hör Maria berätta om hur transporten fungerar.

Donationsveckan

Donationsveckan är en återkommande nationell kampanjvecka på uppdrag av Socialstyrelsen. Syftet med veckan är att få fler att ta ställning för organ- och vävnadsdonation. I år genomförs veckan mellan den 7-13 november.

Hittills har 1,8 miljoner människor skrivit in sig i registret. Donationsveckan har sedan starten 2010 inbringat många fler anmälningar jämfört med en vanlig vecka. Till exempel kom det in 10 780 anmälningar under fjolårets donationsvecka, jämfört med  400-800 anmälningar en vanlig vecka.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.