Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Koncz spelade padel med kompisarna när han helt plötsligt blev akut sjuk– idag har han färdigutbildad systemvetare och UX-designer. Foto: Privat

Läkaren löste mysteriet – med hjälp av tv-serie

Uppdaterad
Publicerad

En januarinatt för tre år sedan beslutar sig en då 21-årig Martin Koncz för att åka in till akuten. Det är ett beslut han aldrig kommer ångra.

– Jag hade ena foten i graven kan man säga, berättar han.

72  timmar efter att Martin Koncz kom in till sjukhuset hade han fått en ny lever. Operationen gick bra och redan efter två veckor kunde föräldrarna skjutsa hem sin son. I somras tog han examen, men vägen dit har varit tuff.

– Till en början handlade det om att lära sig gå igen och därefter följde månader av isolering, så när pandemin kom ett år senare hade jag redan fått in alla rutiner, berättar Martin.

Bortsett från mediciner och läkarkontroll en gång i kvartalet så lever Martin idag ett normalt liv.

– Jag och min familj är väldigt tacksamma för att allt har gått så bra och att jag fått mitt liv räddat.

Martin blev ”urgent call”

Det är inte ovanligt att få vänta i flera månader på ett organ. Men Martin blir ett så kallat ”urgent call” (akutlarm), den första lever som blir tillgänglig i Norden och som passar Martin, kommer att bli hans. 

– Läkarna visste inte riktigt vad det var för fel på mig, mer än att det var just akut. Till slut fick jag prata med en leverexpert och hon misstänkte att det kunde vara Wilsons sjukdom.

I klippet förklarar Martin hur det gick till när läkaren fastställde diagnosen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.