Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Leonora Mujkic har migränanfall varje dag – se neurologens förebyggande tips. Foto: Fråga Doktorn

Hon har migränanfall varje dag – smärtstillande gjorde sjukdomen värre

Uppdaterad
Publicerad

Leonora Mujkic får ett migränanfall varje dag. Efter många år med sjukdomen fick hon veta att den smärtstillande medicinen kunde vara orsaken till att sjukdomen eskalerat. Det berättar hon i SVT:s Fråga doktorn.

Leonora Mujkic har levt med migrän sedan 17 års ålder. När hon var 27 år eskalerade sjukdomen och blev kronisk, hon fick anfall varje dag.

– Det blev värre och värre, jag blev ljud– och ljuskänslig och kräktes mycket, säger Leonora Mujkic.

Smärtstillande kan trigga

Ingen vet säkert exakt vad som gjorde att hennes migrän blev kronisk. Men det hon har lärt sig sedan dess är att kortverkande smärtstillande medicin kan trigga migränen, om den används för mycket.

– Paradoxalt nog kan de leda till en ännu värre situation, säger Mattias Linde, professor i neurologi.

Nu har Leonora Mujkic levt med sin migrän i 20 år. Hon har fortfarande dagliga anfall, men de har de mildrats på senare år. Mycket med hjälp av modern medicin.

Var åttonde svensk

Hon är inte ensam om att leva med migrän, var åttonde svensk har någon typ av migrän. För de flesta drabbade innebär migrän en kraftig huvudvärk. Men var femte av de drabbade har dessutom något som kallas migrän med aura. Det är ett neurologiskt symtom som oftast startar med en synstörning, sen kan symtomen ta sig uttryck på flera sätt.

Symtom som vid stroke

Sjukdomen kan leda till domningar och pirrningar eller talsvårigheter. Migränen kan liknande symtom som stroke, epilepsi och MS.

Se hela Fråga doktorn på SVT Play eller den 6 nov klockan 18.45 på SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.