Hon tar över Almqvists plats

Publicerad

Anna Hagwall, 59, tar över Erik Almqvists riksdagsplats. Hon fick beskedet i dag, via sms.

Anna Hagwall, optiker från Rättvik, har den senaste tiden stått i kontakt med partiledningen och har varit beredd på att ersätta Erik Almqvist.

Det definitiva beskedet fick hon i ett sms från SD:s pressekreterare Martin Kinnunen.

– Han skrev att jag kommer att få ta över Erik Almqvists plats, säger hon till Aftonbladet.

Hagwall säger att hon ser fram emot uppdraget men att hon även tycker synd om Erik Almqvist.

Omstridd

Anna Hagwall har tidigare varit omstridd i partiet.

Hon petades som SD:s andre vice ordförande 2009. Enligt uppgifter i medier ska hon ha varit i konflikt med partiets ledning – vilket partisekreteraren Björn Söder förnekar.

-Nej, jag känner inte till att det har funnits någon konflikt över huvud taget mellan henne och partiledningen utan vad jag känner till så har det varit någon kontrovers inom kvinnoförbundet.

Trots att Söder förnekar konflikter placerades Hagwall först på 24:e plats på SD:s riksdagslista 2010. Hon petades då ur partistyrelsen och när sedan SD-kvinnor bildades, stängdes hon ute helt.

Vad var det som hände?

– Jag vet inte riktigt. Men jag kanske inte var tillräckligt engagerad i rätt frågor. Det kom andra krafter som var bättre och då blev det så att de tog över min plats. Men jag har inte vänt partiet ryggen, jag är lika engagerad fast på ett annat sätt, sade Anna Hagwall i en SVT-intervju i november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-ledare avgår efter skandalfilm

Mer i ämnet