”Hoppades Radiotjänst skulle kunna hålla lägre profil”

Uppdaterad
Publicerad

Radiotjänst skulle inte jaga dator- och surfplatteägare, bedyrade Eva Hamilton. Men sedan en vecka tillbaka är jakten på avgifterna i full gång.

När det för en dryg månad sedan blev känt att SVT skulle börja direktsända alla tv-kanaler på webben vädrade många dator- och surfplatteanvändare sin oro för att de nu skulle behöva betala tv-avgift fast de inte har någon tv.

SVT:s vd Eva Hamilton, som också är ordförande i Radiotjänst, bedyrade dock att surfplatte- och datorinnehavare inte skulle börja jagas.

– Eftersom vi vet att det ska komma en ny konstruktion för hur public service ska betalas så har Radiotjänst valt att avstå från att fråga: Har du annat än tv, sade hon till SVT Nyheter.

Men förändring blev det – och när Radiotjänst nu kontaktar hushåll som inte anmält tv-innehav frågar man om både surfplattor och datorer.

”Måste följa den lag som finns”

I dag säger Eva Hamilton så här om frågan:

– Radiotjänst måste följa den lag som finns och det här är en fråga för våra politiker. Riksdagen stiftade en lag 2006 som talar om att alla tv-mottagare oavsett vad de kallas är avgiftspliktiga. Jag hade nog hoppats vi hade kunnat hålla en lägre profil, men jag inser att vi kan inte välja vilken del av lagen som ska tillämpas.

För en dryg månad sedan sa du att dator och surfplatteinnehavare inte skulle jagas – varför sa du så?
– Jag hade hoppats att Radiotjänst skulle kunna hålla lägre profil, men nu har jag förstått att Radiotjänst inte kan välja vilken del av lagen man ska tillämpa.

”Datorn för andra ändamål”

Enligt Radiotjänst är en dator en avgiftspliktig tv-mottagare. Men juriststudenterna som håller på att plugga till en tenta på Studentpalatset i Stockholm håller inte med.

– Jag tycker det är lite konstigt eftersom datorns huvudsakliga syfte inte är att titta på tv. Det är ju för andra ändamål, säger Victoria Andersson.

Och de får stöd av Gunnar Karlsson, professor på KTH. Han skriver i dag på Svenska Dagbladets Brännpunkt att Radiotjänst tolkat lagen fel:

”En internetansluten dator, datorplatta eller mobiltelefon är inte en tv-mottagare enligt definitionen ovan därför att strömning av video över internet inte är utsändning eller vidaresändning av tv-program i teknisk mening.”

Försvarade Radiotjänsts tolkning

Radiotjänsts kommunikationschef Johan Gernandt försvarade dock Radiotjänsts tolkning av lagen i en debatt i SVT:s Aktuellt:

– Om man gräver djupare och tittar på den proposition som ledde fram till lagformuleringen menar man att exempelvis datorer och surfplattor också är avgiftspliktiga, säger han.

Han fick kritik av journalisten Emanuel Karlsten som menade att man borde kunna sätta upp en betalvägg eller låta hushållen plombera sina datorer om man inte vill titta på SVT.

– Det här är en desperat åtgärd från en aktör som håller på att tappa en marknad där vi inte längre använder vanlig tv för att konsumera rörlig bild, säger han i SVT:s Aktuellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

TV-avgiften

Mer i ämnet