Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hör Jomshof (SD) och Shekarabi (S) debattera gängvåldet

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas Richard Jomshof menar att tidigare regeringar inte tagit tag i gängvåldets orsaker. Socialdemokraternas Ardalan Shekarabi menar att dagens regering, med stöd av Sverigedemokraterna, inte sätter in nog med åtgärder.

Richard Jomshof (SD), ordförande för justitieutskottet, kallar gängvåldet för ett ”importerat problem” och menar att tidigare regeringar inte gjort tillräckligt för att förhindra det.

– Jag vill utkräva ansvar från tidigare regeringar, inte minst Socialdemokraterna. För att kunna lösa problemen måste vi förstå hur de har uppkommit, säger han i SVT:s Aktuellt.

Ardalan Shekarabi (S), vice ordförande för justitieutskottet, påpekar att många av de unga som begår brott är födda i Sverige, och säger att han vill se ett samarbeta mellan alla partier och experter för att hitta insatser som ger effekt så snart som möjligt.

– Låt svensk vänster lyssna på svensk höger, och svensk höger på svensk vänster. Och släppa all den här prestige som fört in oss i det här, splittring kommer aldrig leda till ett bättre läge, säger han.

Hela debatten från tisdagens Aktuellt kan ses här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.