Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Regeringen i krismöte efter sprängningarna

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen höll under onsdagen ett krismöte med särskilt fokus på de sprängningar som skakat Sverige den senaste tiden. Syftet var att hitta snabba åtgärder. Bland annat ska ett nationellt tillståndsregister upprättas.

Inom loppet av några timmar inträffade två kraftiga detonationer på olika platser i Sverige. Dels en i Hässelby på måndagskvällen och en i Linköping under tisdagen.

”Väldigt många oskyldiga drabbas”

– Vi befinner oss i ett väldigt allvarligt läge. Det som är utomordentligt allvarligt med just sprängningarna är att väldigt många oskyldiga människor drabbas, säger justitieminister Gunnar Strömmer efter mötet.

De kriminella gängen använder sprängningar parallellt med skjutningar i syfte att hota, skrämma och vedergälla, säger Strömmer.

Register ska upprättas

En av åtgärderna som diskuterades under mötet handlar om att upprätta ett nationellt tillståndsregister över de som har tillstånd att inneha explosiva ämnen.

– Inte en enda dynamitgubbe ska hamna i orätta händer, säger ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin.

Ambitionen är att registret ska vara på plats nästa år.

Ytterligare åtgärder väntas

Dessutom ska straffen för grovt vapenbrott, inklusive innehav av sprängmedel, fördubblas från och med den 1 april nästa år. Det är dock något regeringen föreslagit tidigare.

Som en tredje åtgärd vill regeringen också förenkla kommunikationen mellan berörda aktörer, så som myndigheter, genom att riva ner de sekretesshinder som finns i nuläget.

Socialdemokraternas förslag

Socialdemokraterna höll en presskonferens under onsdagen där de presenterade tre förslag för att möta gängvåldet.

Partiet vill sätta in resurser för att stoppa vapnen och knark vid Sveriges gränser samt stoppa de öppna drogscenerna genom ett tekniklyft hos polisen.

Hon går till attack mot att regeringen i sin budget för nästa år drar ned på anslagen till kommunernas arbete mot gängen och förslår ett tillskott på 170 miljoner kronor för brottsförebyggande arbete i utsatta områden. Därmed skulle nivån ligga kvar på de 250 miljoner kommunerna får i dag.

– Det är orimligt att regeringen skär ner på brottsförebyggande arbete, säger Magdalena Andersson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) efter krismötet. Foto: Claudio Bresciani / TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.