Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kriminologen: Därför sprängs det så mycket i Sverige

Publicerad

Natten till tisdag sprängdes det i ett bostadshus i Stockholm och ett i Linköping. Det är långt ifrån de enda sprängningarna i år. Enligt statistiken går vi mot ett rekordår nationellt – och vi har haft långt fler än andra europeiska länder.

– Det handlar om en oro inom de kriminella gängen, säger kriminologen Ardavan Khoshnood.

Sverige står högt över våra grannländer när det kommer till både dödsskjutningar och sprängvåld. Vi toppar listorna i Europa, och enligt kriminologen Ardavan Khoshnood är Mexiko är det enda landet där fred råder som har fler detonationer än Sverige.

– Sverige leder ligan när det kommer till sprängningar och skjutvapenrelaterat våld, säger han.

Därför spränger gängkriminella

Ardavan Khoshnood berättar att en av anledningarna till att sprängningar har blivit så populära bland gängkriminella är att de är enklare att utföra än skjutningar.

– Med ett sprängämne kan man bara kasta handgranaten eller sätta sprängdeg på dörren och tända på stubinen. Och skulle polisen råka ta dig så finns det inte särskilt mycket bevisning.

En sprängning, säger han, får också en helt annan sorts uppmärksamhet.

– Det hörs över hela staden eller området. Man ser ödeläggelsen på ett helt annat sätt.

Därför sprängs det just i Sverige

Det finns inga speciella förutsättningar i Sverige som skulle göra folk mer benägna att utföra sprängdåd än i andra länder. Ardavan Khoshnood berättar att det inte är lättare eller svårare att få tillgång till sprängdeg än det är att få tag i ett skjutvapen.

Det är inte just sprängningarna som skjutit i höjden, menar han, utan gängkriminaliteten i stort. Och skillnaden mellan Sverige och andra länder säger han till stor del ligger i lagstiftningen.

– Utan tvekan är sprängningarna i Sverige direkt kopplade till kriminella nätverk och kriminella gäng. Så om det är sprängningarna vi vill komma åt, så är det gängen och de kriminella nätverken vi måste kunna behärska.

I klippet hör du Ardavan Khoshnood berätta hur han anser att sprängningarna kan stoppas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.