Jan Uno Lange anmälde hörselmottagningen efter att fått veta att det bara fanns en apparat han kunde välja. Foto: SVT

Hörselmottagning anmäls för felaktig information

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det finns ett brett sortiment av hörapparater i landstingets sortiment fick Jan Uno Lange beskedet att det bara fanns en apparat han kunde välja. Nu anmäler han mottagningen till landstinget.

Jan Uno Lange skulle nyligen prova ut en ny hörapparat på en privat hörselmottagning tillhörande företaget Avesina hörsel i Stockholm. Landstinget har ett brett upphandlat sortiment som han skulle kunna välja gratis ifrån, men Jan Uno fick beskedet att mottagningen bara hade en apparat från landstinget.

– Bara av att se apparaten kunde jag konstatera jag att fattningen den hade till örat inte var lämplig för mig. Jag vet ju att det finns andra apparater som skulle kunna tillgodose mitt behov och som inte har den här utformningen, men hon sade att den var den enda jag kunde välja, säger Jan Uno Lange.

Rekommenderades en privat apparat

Istället skulle Jan Uno Lange få en hörapparat från deras privata sortiment från tillverkaren Oticon som skulle bekostas med den hörselcheck han kan få från landstinget. Tillverkaren Oticon har samma ägare som Avesina, det stora danska företaget William Demant holding, en koppling som kritiseras av Hörselskadades riksförbund HRF.

Efter att ha kommit hem ringde Jan Uno Lange till Hörsellinjen vid HRF som informerade honom om att han kunde anmäla ärendet till patientnämnden, vilket han också gjorde.

– Man lämnar fram en utrustning som de nästan vet att jag inte kommer kunna eller vilja ha och då finns bara det andra alternativet, deras eget produktsortiment att välja på, säger Jan Uno Lange.

Kommenterar inte ärendet

VD:n för Avesina hörsel som driver ett antal hörselmottagningar runt om i landet, Eva Halén, kommenterar ärendet så här i ett mail.

– På grund av journalsekretess och avtal med våra uppdragsgivare kommenterar jag av princip inte ett patientnämndsärende utan vi kommer besvara ärendet när det kommer oss tillhanda den rätta vägen, dvs från patientnämnden.

Bara privata utprovare

Jan Uno Lange tycker att det är viktigt att patientnämnden prövar om Avesina regelmässigt favoriserar egna produkter framför landstingets eftersom det kan drabba andra som behöver hjälp. Han tycker också att det är märkligt att utprovningarna sköts helt av privata aktörer i Stockholms län. Den landstingsdrivna mottagningen tar främst emot lite mer komplicerade fall.

– Det som jag tycker är den största bristen i Stockholms län är att det inte finns någon landstingsdriven hörselmottagning som skulle kunna väga upp mot de här privata intressena, säger Jan Uno Lange.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.