– Lokalt kan det bli någon minusgrad i natt, har du växter kvar ute bör du nog tänka på att ta in dem, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen. Foto: TT/SVT

Höstrusk på ingång – ingen sensommarvärme i sikte

Uppdaterad
Publicerad

Höstrusket är på ingång ordentligt, och många har nog märkt att temperaturen sjunkit de senaste dagarna. SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen har själv haft möss- och vantpremiär i dag – och nu blir det ännu svalare.

– Lokalt kan det bli någon minusgrad i natt, har du växter kvar ute bör du nog tänka på att ta in dem, säger hon.

Efter en makalöst varm sommar är vi nog många som märkt att hösten är på intåg. Bara de senaste dagarna har temperaturförändringarna varit märkbara.

– Det blev ju nästan tio graders skillnad på vissa platser, från en dag till en annan, säger meteorolog Åsa Rasmussen.

Även fast man inte kan utesluta något, så ser inte Åsa Rasmussen någon sensommarvärme på ingång. Däremot har det redan hunnit snöa på vissa platser.

”Bild från Hemavan nu på morgonen”, skriver Malin Henriksson. Foto: Malin Henriksson

”Vi är inte vana”

Hon berättar att det är lite kallare än vanligt, men att det egentligen är ganska typiska temperaturer i landet för att vara i slutet av september.

– Men vi är inte vana vid den här kylan, våra kroppar har inte hunnit anpassa sig efter sommaren, säger hon.

Regn på onsdag

I veckan blir det regn, blåst och fortsatt kallt i större delen av landet. Natten mellan måndag och tisdag kan det bli frost i stort sett i hela landet.

– Lokalt kan det bli någon minusgrad i natt, har du växter kvar ute bör du nog tänka på att ta in dem, säger hon till SVT Nyheter Uppsala.

Kylan tillsammans med blåsten kan få känslan av temperaturskillnad att verka större än den är.

– Våra kroppar värmer upp luften som ligger precis runt huden. Så när den värmen blåser bort känns det kallare än det egentligen är, säger Åsa Rasmussen.

Ingen halkrisk

Dock är det ingen större halkrisk ännu, förutom i fjällen där man kan märka av en viss halka på vägarna.

– Marken är fortfarande som ett element, säger Åsa Rasmussen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.