Foto: TT

Hot mot turkisk politiker på Sverigebesök

Uppdaterad
Publicerad

Turkiska valmöten har stoppats i Nederländerna och Tyskland. I dag kampanjar regeringspartiet AKP:s internationelle sekreterare i Stockholm. Men arrangören har redan mottagit flera hot.
– Vi vill inte att det ska bli som i Holland, säger organisatören för besöket.
Samtidigt kommer uppgifter om att ägaren till en lokal i Stockholmsförorten Norsborg, en av stationerna för eventet, ställer in utan vidare förklaring.

Turkiet och flera EU-länder har råkat i luven på varandra när höga företrädare för det styrande turkiska partiet AKP förvägras att värva röster genom tal och möten bland utvandrade turkar. Valmissionen är kontroversiell eftersom den viktiga folkomröstningen i april kraftigt kan komma att utöka den omstridde presidenten Erdogans makt. I dag besöker partiets internationelle sekreterare Mehmet Mehdi Eker Stockholmsområdet.

Läs mer: Nederländerna stoppar turkisk utrikesminister från att landa

Hotbilden stor

Mehmet Mehdi Ekers första besök i Stockholmsområdet ska ha varit välbesökt. Restaurangen i Tyresö där han talade var fullsatt av kostymklädda män, enligt TT:s reporter på plats.

Inga motdemonstranter har dykt upp för att protestera mot besöket. Polisen finns på plats i området.

Under förmiddagen och eftermiddagen är det tänkt att han ska fortsätta kampanja i förorterna Fittja i Botkyrka samt i Bredäng och Skärholmen i södra Stockholm. Arrangör för besöket är organisationen UETD och dess ordförande Özer Eken. Han beskriver hotbilden som stor.

– Vi vill inte att det ska bli som det var i Holland. Det är redan många som ringt och hotat mig, och jag har polisanmält flera hot, säger han till TT.

Läs mer: Expert: Valtaktik bakom turkisk EU-retorik

Polisen i stabsläge

Turkiska valmöten har stoppats i bland annat Nederländerna och Tyskland den senaste veckan. I Rotterdam blev det oroligt under lördagskvällen när demonstranter drabbade samman med polis. På grund av Sverigebesöket har polisen nu gått in i stabsläge.

– Det innebär att vi säkerställer att vi har resurser för att kunna hantera de här händelserna, säger Mats Eriksson vid Stockholmspolisens presstjänst.

Mehmet Mehdi Ekers besök är inte officiellt, utan han är här i egenskap av privatperson. Men enligt Mats Eriksson påverkar det inte polisens arrangemang.

Hur ser de indikationer ut ni fått vad gäller eventuella oroligheter?

– Vi kommenterar aldrig säkerhetsläget, hotbilden eller den typen av frågor, vi fattar beslut utifrån de indikationer vi har med resurser.

Läs mer: Turkiet: Nederländernas ambassad avspärrad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Folkomröstningen i Turkiet

Mer i ämnet