Expert: Valtaktik bakom turkisk EU-retorik

Uppdaterad
Publicerad

Den turkiske presidentens grova språkbruk mot ledarna i ett antal EU-länder är ett valtaktiskt drag inför folkomröstningen om presidentstyre, tror Turkiet-experten Paul Levin.

Den senaste utvecklingen i kontroverserna mellan EU och Turkiet är att Nederländerna inte vill att Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu ska driva valkampanj där.

– Just nu ser vi en ganska problematisk eskalering av retoriken. Det har att göra med att det stundar val i Nederländerna och att Turkiet är inne i en valkampanj inför folkomröstningen om grundlagsändringen och införande av presidentstyre, säger Paul Levin, föreståndare för institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Läs mer: Turkiet lovar hårt svar till Nederländerna

Stärker valkampanjen

Hans tolkning är att det passar Recep Tayyip Erdogan bra just nu att trumma upp nationalistiska stämningar.

Det turkiska intresset för att driva valkampanjer i flera EU-länder har sin förklaring. Det finns röster att hämta av turkar i diasporan.

– I en folkomröstning där det är ganska jämnt är det en inte obetydlig väljargrupp. Opinionsmätningar visar att det inte är någon betryggande ledning för Erdogan. Men grälet med Tyskland, Österrike, Schweiz och Holland stärker Erdogan i valkampanjen.

Läs mer: Nederländerna stoppar turkisk utrikesminister från att landa

Frysta förhandlingar

Men innebär den upptrappade retoriken att tiden för förhandlingar mellan EU och Turkiet är förbi?

– Förhandlingarna har ju ganska länge varit stillastående i praktiken. Det har inte öppnats några nya förhandlingskapitel och flera förhandlingskapitel har varit frysta av EU. Det här försämrar ju onekligen Turkiets möjligheter. Så det är en djup kris, säger Paul Levin.

– Det finns en risk för att den här pajkastningen fram och tillbaka och eskaleringen i retoriken spiller över på frågor som flyktingavtalet (mellan EU och Turkiet) och också på förhandlingarna om en fredlig lösning på Cypern, men där har Turkiet som garantstat (för den turkcypriotiska delen) en viktig roll, säger han.

På Rysslandsbesök

Erdogan besökte Ryssland i fredags tillsammans med en stor delegation och flera bilaterala avtal undertecknades. Innebär det att Turkiet håller på att närma sig Ryssland?

– Nej, jag tolkar det snarare som ett sätt att försöka lägga plåster på såren, därför att framför allt i Syrien så har Turkiet blivit isolerat från både Ryssland och USA. Det är ganska hårda tongångar som kommer från turkiskt håll mot Ryssland och också från ryskt håll ibland vad gäller Turkiets agerande i Syrien. De har ju samarbetat under en period i kampen mot IS, men det är inget lätt samarbete, säger Paul Levin.

Läs mer: Hot mot turkisk politiker på Sverigebesök

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Folkomröstningen i Turkiet

Mer i ämnet