Nu får medlingen ha sin gång, säger både SAS kommunikationschef och Claes Stråth, en av de utsedda medlarna i tvisten, med mindre än två dygn kvar till den utlysta pilotstrejken. Foto: Johan Nilsson/TT

Hotet om SAS-strejk kvarstår

Uppdaterad
Publicerad

SAS-piloterna kommer att gå ut i strejk på onsdag om inte bolagets ledning och facket lyckas komma överens. Medlingsprocessen pågår fortfarande och de inblandade parterna är fortsatt förtegna om hur det går. Vid en strejk kan mellan 20 000 och 30 000 passagerare per dag drabbas, enligt flygbolaget.

Det har snart gått tre veckor sedan Svensk pilotförening lämnade in sitt strejkvarsel till Medlingsinstitutet, efter att parterna inte lyckats komma överens om ett nytt kollektivavtal.

SAS har även varslat om en lockout från Arlanda som svar på pilotstrejken, vilket skulle innebära att de anställda stängs ute från arbetet.

Både SAS och Medlingsinstitutet är förtegna om det nuvarande läget i förhandlingarna. TT söker även pilotfacket.

– Det finns egentligen ingenting nytt att säga. Just nu pågår medling så då uttalar vi oss inte om situationen utan vi hoppas att vi kommer att kunna nå en lösning, säger SAS kommunikationsdirektör Karin Nyman.

”Får se hur det utvecklas”

Claes Stråth, en av de utsedda medlarna i tvisten, är också fåordig.

– Vi uttalar oss inte om det utan vi får se hur det utvecklas.

Om man inte lyckas komma överens kommer strejken att inledas natten mot onsdag.

Det är det absolut sämsta tänkbara läget just nu om en strejk skulle bryta ut, enligt kommunikationschefen Karin Nyman.

– Just nu är det högsommar och ett väldigt tryck på bokningar, säger hon.

– Det är olika från dag till dag men vi bedömer att det är någonstans mellan 200 och 250 avgångar och mellan 20 000 till 30 000 passagerare per dag som kommer att påverkas.

Det är färre resenärer än de 250 avgångar och 45 000 resenärer om dagen som Svensk pilotförening tidigare uppskattat.

Kostnadsfri ombokning

Om man som resenär är orolig inför en bokad flygresa kan man gå in på SAS hemsida och kolla om det är sannolikt att den kommer att ställas in.

De som har en bokning mellan den 27 juni och den 1 juli kommer kommer även att kostnadsfritt kunna boka om sitt resedatum upp till ett år i förväg.

– Men man ska vara medveten om att just nu under högsommaren så är det väldigt fullbokat, hos oss och hos andra flygbolag, säger Nyman.

Så det kan vara så att det inte blir någon flygresa alls i sommar för vissa?

– Så illa är det, men då får man se vad man kan göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.