HPV-relaterad svalgcancer ökar

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 100 personer om året dör av svalgcancer i Sverige, och under de senaste decennierna är det fler fall som upptäcks, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Och trots att det i många fall kan kopplas till HPV-virus, dröjer regeringens beslut om att både flickor och pojkar ska vaccineras.

Svalgcancer är en av de cancerformer som ökar snabbast. De senaste decennierna har dessutom alltfler män drabbats.

Forskare tror att det är förändrade sexualvanor som ligger bakom ökningen, och oroar sig över att fler fall än tidigare upptäcks.

– I dag kan man säga att det är runt 350 fall om året som är tonsill- och tungbaserade. Från att ha varit en liten och obetydlig tumörgrupp utgör den nu ungefär en tredjedel av all huvud- och halscancer. Det är en stor andel, säger Tina Dalianis, professor emerita i tumörvirologi vid Karolinska Institutet till Sveriges Radio Ekot.

Många bärare

HPV – humant papillomvirus – är världens vanligaste sexuellt överförbara virus och finns i över 200 varianter. De flesta är ofarliga, men minst 13 virustyper kan orsaka cellförändringar som sedan kan leda till cancer.

Under 70-80-talen började HPV-viruset spridas snabbare efter att det blev vanligare med många sexpartners. Det har i sin tur bidragit till att det i dag finns många bärare.

Ett stort problem

Sedan 2012 ingår vaccin mot HPV i det allmänna vaccinprogrammet för flickor, och har hittills visat sig vara effektivt och cancerskyddande. I flera länder vaccineras också pojkar, något som Folkhälsomyndigheten rekommenderat sedan 2017.

I Sverige ligger nu frågan om huruvida både flickor och pojkar ska vaccineras på regeringens bord. Men beslutet verkar dröja.

– Kanske har man inte varit så medveten om hur stort problemet är och kommer att fortsätta vara i kanske 30 år till, säger Tina Dalianis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.