HQ Banks tillstånd återkallas

Uppdaterad
Publicerad

Investmentbanken HQ Bank förlorade i dag sina tillstånd för att bedriva verksamhet på grund av de stora bristerna i bolagets tradingverksamhet. Ledningen försöker nu hitta en räddning undan tvångslikvidation. Banken hoppas att inga kunder ska drabbas.

Enligt Finansinspektionen (FI) har HQ Bank under en lång tid grovt övervärderat sin tradingportfölj. Bolaget har redovisat sin finansiella ställning felaktigt – i praktiken har bolaget haft för lite kapital för att driva bank.

Stora brister

Banken har också haft stora brister i sin riskhantering. Dessutom har problemen dolts genom att bolaget lämnat in bristfälliga eller felaktiga bedömningar om sitt kapitalbehov, visar FI:s granskning.

-Så här får inte en bank bete sig. Det är inte en förmildrande omständighet att man vidtagit åtgärder när man väl har blivit påkommen. Vi ser ingen annan väg än att dra tillbaka tillståndet, säger FI:s generaldirektör Martin Andersson.

Tradingverksamheten i HQ Bank följde mönstret vid liknande krascher. En handfull placerare tjänade initialt väldigt mycket pengar åt banken och fick väldigt stora befogenheter att agera självständigt. HQ:s tradinggrupp tjänade stora summor åt banken under flera år fram till 2007. Sedan började det gå sämre, men då var bankledningen inte observant på kräftgången.

Liten aktör

Eftersom HQ Bank är en liten aktör kommer beslutet inte att påverka den finansiella stabiliteten, enligt FI.

För HQ Banks styrelseordförande Mikael Nachemson var dagens besked ”chockartat”.

-Det är en sorgens dag. Jag trodde, lite naivt kanske, att de åtgärder vi har vidtagit under de senaste tre månaderna skulle räcka, säger han.

HQ:s tidigare vd Mikael König avgick i våras efter att banken uppvisat katastrofala resultat för tradingverksamheten. Banken har sedan dess varit inne i en förändringsprocess där bland annat styrelsen har börjat bytas ut och tradingverksamheten har avvecklats.

HQ Bank försöker nu hitta en aktör som vill gå samman med det krisdrabbade bolaget – men det är ont om tid. Om en lösning inte hittas före måndag kan likvidationsprocessen inledas.

God soliditet

Styrelseordförande Mikael Nachemson betonar att banken har en god soliditet och likviditet, vilket innebär att kunderna ska kunna få igen sina pengar.

-Vi gör allt för att våra kunder inte ska drabbas. Aktier och optioner ligger dessutom separat från banken egna medel och påverkas inte av en avveckling, säger han.

Även FI:s generaldirektör Martin Andersson vill lugna bankens kunder:

-Det här är inte en bank på obestånd. Målet är att alla kunder ska få tillbaka sina pengar och därför bör verksamheten avvecklas under ordnade former, säger han.

”Måste ha ordning och reda”

HQ Bank har drygt 20.000 depåkonton. Knappt 900 personer och företag har insättningar över det garanterade beloppet i insättningsgarantin, enligt FI.

Banken har öppet som vanligt på måndag och kommer att lämna löpande information på sin hemsida, enligt ett pressmeddelande.

Finansmarknadsminister Mats Odell (KD) anser att FI:s beslut bidrar till att upprätthålla förtroendet för det finansiella systemet.

-Vi måste ha ordning och reda och en god etik i våra banker. Finanskrisen har visat på ett brutalt sätt vad som kan hända annars. Vi har regler som måste följas och bryter man mot dem får det konsekvenser, säger han.

Thomas Larsson, Rapport

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.