HQ-topp larmade redan före sommaren

Publicerad

Styrelsemedlemmen Catharina Lagerstam slog redan i maj larm om att HQ Banks tradingportfölj var kraftigt övervärderad. Övriga i bankens styrelse avfärdade henne dock. Lagerstam lämnade styrelsen och bankens vd Mats Qviberg förklarade avgången med att ”hon inte hade nerver”.

Lagerstam valdes in i styrelsen så sent som i april och hon skulle bl.a. granska problemen med tradingportföljen.

Snabbt kunde hon konstatera att portföljen var kraftigt övervärderad med omkring 850 miljoner kronor.

Ville inte ompröva
Hon larmade styrelsen, men övriga medlemmar vägrade lyssna. På ett styrelsemöte den 17 maj var hon den enda som motsatte sig bankens beslut att inte ompröva värderingen.

På mindre än en månad lämnade Lagerstam sitt styrelseuppdrag i HQ Bank.

Mats Qviberg, storägare och grundare av HQ Bank, förklarade hennes avgång med att ”hon inte hade nerver” att sitta kvar i styrelsen. Ett uttalande han senare fick be om ursäkt för.

Informerade inte FI
-Skälet var att hon och styrelsen hade olika åsikter i en strategisk fråga, sade han i ett nytt uttalande.

Bankens styrelse valde att inte informera Finansinspektionen (FI) om att det fanns osäkerhet om värderingen av tradingportföljen.

-Styrelsen var mycket väl medveten om osäkerheten när det gällde värderingen. Ändå informerade de inte oss. Det tycker vi är högst anmärkningsvärt, säger Per Håkansson, chefsjurist på Finansinspektionen till dn.se.

Rapport

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer