Huaweis Nordenchef Kenneth Fredriksen på huvudkontoret i Kista. Foto: TT

Huawei: Glada att domstolen delar vår syn

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten beslut att tillfälligt häva förbudet mot Huawei i den svenska 5G-auktionen tas emot med glädje av bolagets Nordenchef Kenneth Fredriksen.

– Vi ser nu fram emot en öppen och konstruktiv dialog med Post- och telestyrelsen och andra relevanta aktörer, säger han till SVT Nyheter.

I slutet av oktober beslutade Post- och telestyrelsen (PTS) att det kinesiska telekombolaget Huawei inte tillåts vara en del av den svenska 5G-utbyggnaden. Det efter att både Säpo och Försvarsmakten pekat ut företagets produkter som en säkerhetsrisk på grund av påstådda kopplingar till det kinesiska kommunistpartiet.

Huawei har överklagat beslutet och Förvaltningsrätten har nu bestämt sig för att pröva saken. Eftersom utgången i målet anses oviss häver domstolen de delar som berör Huawei tills vidare, något bolaget också har begärt.

– Vi är glada över att Förvaltningsdomstolen delar vår syn. Vi ser nu fram emot en öppen och konstruktiv dialog med PTS och andra relevanta myndigheter och aktörer, säger Kenneth Fredriksen.

”Bör få vara en del av 5G”

5G-auktionen var planerad att påbörjas i morgon. Men efter domstolens besked har nu PTS beslutat att flytta fram datumet. Kenneth Fredriksen säger att det är för tidigt att spekulera i vad processen till slut kommer landa i.

– Jag konstaterar att domstolen delar vår syn och sedan får vi ta det efter hand. Vi kan bidra till en öppen och konstruktiv dialog för att få vara en aktör i 5G-världen i Sverige. Något vi absolut menar att vi bör få möjlighet till.

Säpo och Försvarsmakten har ju bedömt Huawei-produkter som en säkerhetsrisk i det här fallet. Vad tänker du om det?

– Deras primära bekymmer var ju kopplingen till Kina. Det jag vill förmedla till dem är att vi är ett fritt stående privat bolag som kommer efterleva svenska regler till hundra procent. Det är trygg och bra infrastruktur som levereras från vår sida, säger Kenneth Fredriksen.

Säpo: Vår del avslutad

Säkerhetspolisen, vars bedömning av Huawei delvis låg till grund för PTS beslut att banna företaget från den svenska 5G-marknade, vill inte kommentera dagens beslut från Förvaltningsrätten.

– Vår uppgift har varit att lämna yttranden till PTS och det var ett uppdrag vi hade från lagstiftaren. De frågor som kommer nu måste ställas till PTS eller domstolen, säger Säpos kommunikationschef Nina Odermalm-Schei.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer