Huaweichefen: Kommer få negativa konsekvenser för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Kinesiska Huawei portas från det svenska 5G-nätet. Det slog förvaltningsrätten fast på tisdagen.

– Innovation och konkurrens drivs av öppna marknader – och det har Sverige inte längre tyvärr, säger Huaweis Nordenchef Kenneth Fredriksen till SVT.

”Sveriges säkerhet är ett väldigt tungt vägande skäl”, sa rättens ordförande Ulrika Melin efter tisdagens dom som innebär att Huawei inte får vara med och bygga upp det svenska 5G-nätet.

– Vi är självklart besvikna, säger Kenneth Fredriksen, Huaweis Norden-vd.

Huawei: Bygger inte på fakta

Han är kritisk till domen, som till stor del baseras på uppgifter från Säkerhetspolisen och Försvarsmakten, och menar att den inte bygger på fakta.

– Det som Säpo lägger fram är felaktigt. Tyvärr har man valt att utesluta oss baserat på vart vårt huvudkontor ligger och inget annat. Det tycker vi är ett felaktigt sätt att hantera säkerhet på, säger Kenneth Fredriksen.

Sverige kommer tappa

Nästa drag för Huawei är inte beslutat ännu. Först ska de sätta sig in i domen och utvärdera sina framtida möjligheter att verka i Sverige.

Kenneth Fredriksen menar att Sverige riskerar att tappa sin position som en av de mest avancerade digitala nationerna i världen.

– Sverige skickar en signal att man inte är så öppna som man tidigare varit. Det kommer garanterat att få negativa konsekvenser för Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.