För många kanske det kommer som en överraskning att bakteriefloran på den mänskliga huden skulle vara så dåligt känd. Men fenomenet är relativt svårstuderat och det är först på senare år som avancerade undersökningar blivit möjliga tack vare nya tekniker för analyser av bakterie-DNA.
Den nya studien har utförts av forskare i USA under ledning av molekylärbiologen Julia Segre vid National Instututes of Health, det amerikanska forskningsrådet för medicinsk vetenskap. De tog prover från 20 olika ställen på kroppen hos tio personer och extraherade bakterie-DNA från samtliga.
Biologisk mångfald
De utvalda hudpartierna är just sådana som är sårbara för eksem, psoriasis, akne och andra hudåkommor. Prover togs från bland andra pannan, näsvingarna, näsborrarna, öronen, hårbottnen, bröstkorgen, ryggen, armhålorna och armvecken.
Totalt upptäcktes DNA från 205 bakteriesläkten, en förbluffande mångfald. Äldre studier, utförda med traditionella metoder, har aldrig varit i närheten av liknande siffror. För det mesta har man fått nöja sig med att påvisa förekomsten av bakterier som lätt kan odlas i laboratorier, exempelvis stafylokocker.
Märkligt nog var huden på underarmarna den artrikaste miljön med i genomsnitt 44 bakteriearter. Huden bakom öronen hade det fattigaste ekosystemet med 19 arter i snitt.
Dynamiska ekosystem
Bakteriefloran skilde sig åt en del från person till person, men likheterna var ändå slående. Det avgörande för artsammansättningen är området på huden. Bakterier som finns bakom dina öron finns oftast bakom öronen hos andra människor.
Dessa dynamiska samhällen med mikroorganismer har sannolikt stor inverkan på vår hälsa. Men forskarna understryker att vi vet väldigt lite om dem och vilken roll de spelar för uppkomsten av hudåkommor. Förhoppningen är att de nya rönen ska bana väg för en fördjupad förståelse, och på sikt nya behandlingsmetoder.
Studien publiceras i tidskriften Science.
Roland Johansson/TT