Försvarsminister Peter Hultqvist inte orolig: ”Arméns förmåga utvecklas åt rätt håll”

Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kommenterar nu SVT:s uppgifter om att armén inte kommer att nå målet om att ha två fungerande brigader i bruk nästa år, 2020. Han är inte överdrivet orolig.

– Vi har en avsevärt högre förmåga i armén i dag än vad vi hade 2014, så det här utvecklas åt rätt håll, säger Peter Hultqvist.

Enligt det senaste försvarbeslutet ska den svenska armén nästa år, 2020, ha två fungerande brigader med vardera runt 4 500 soldater. I går berättade arméchefen i Rapport att det målet inte kommer att nås.

Från att ha varit inriktat på att bidra i internationella insatser är försvarets främsta uppgift nu återigen att skydda det svenska territoriet. Försvarsminstern säger att det finns många skäl till att den pågående omställningen tar tid. Det handlar om personal, material, planering och om hur pengarna används.

 – Stora organisationsomläggningar leder ofta till förseningar. Vi har varit fullt medvetna om detta. Men vi går åt rätt håll och kommer att vara ännu bättre 2020, säger Peter Hultqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.