Försvarsminister Peter Hultqvist (S) 15 november 2019. Foto: Lars Schröder /TT

Hultqvist (S): ”Jag är inte förvånad över att det kommit synpunkter”

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsministern Peter Hultqvist (S) blir inte överraskad när Försvarsmakten säger att det saknas 55 miljarder fram till 2030.

– Jag är inte förvånad över att det har kommit fram synpunkter, säger han till SVT.

På fredagen sa Försvarsmakten att det saknas 55 miljarder om det ska vara möjligt att förverkliga den politiskt tillsatta försvarsberedningens förslag hur Sveriges försvar bör rustas.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att Försvarsmakten har räknat med två försvarsbeslutsperioder mellan 2021 och 2030.

– Den proposition vi ska lägga gäller 2021 till 2025. I den redovisning man har gjort i dag har man dragit ut tangenten fram till 2030.

”Steg tre”

Hultqvist betonar att den politiskt tillsatta försvarsberedningens uppgörelse i augusti är ett förslag som varit ute på remiss. Nu ska regeringen lägga fram ett förslag till beslut i riksdagen.

– Nu i steg tre ska vi göra en proposition av detta. Så jag är inte förvånad över att det har kommit fram synpunkter.

– Det var faktiskt meningen som en förbättring och förfining av beslutsunderlaget för att få fram ett fungerande underlag för ett regeringsförslag, säger han.

”Ordentlig ökning”

Peter Hultqvist anser att försvarsberedningens uppgörelse i augusti ger utrymme för en ”ordentlig militär förmågeökning fram till 2025”.

– Det innebär en betydande förstärkning av svensk försvarsmakt och det ser jag i grunden som ett bekräftade och positivt budskap, säger han.

Samtidigt konstaterar Försvarsmakten att pengarna som blivit utfästa av försvarsberedningen bara räcker till tre fjärdedelar av vad försvarsberedningen önskar?

Jag bara konstaterar att den ekonomi vi har från regeringens sida och har anslagit utifrån de diskussioner som fördes i Försvarsmakten. Det är den ram som gäller för det här, säger Hultqvist.

Fakta Försvarsberedningen

I augusti enades S-MP-regeringen och samarbetspartierna C och L om höjda försvarsanslag, enligt försvarsberedningens förslag, till nivån 84 miljarder kronor år 2025.

Det ska bara delvis finansieras med en ny bankskatt, vilket meddelades i augusti.

Den föreslagna satsningen innebär att anslagen till försvaret utökas i en trappa med fem miljarder extra per år från 2022 till 2025.

Bankskatt finansierar bara försvarets förstärkning 2021. Resten av finansieringen under de kommande åren fram till 2025 ska man återkomma till, har regeringen sagt.

Beräknat på kostnadsläget 2019 motsvarar de svenska försvarsutgifterna 1,5 procent av bruttonationalprodukten (BNP) år 2025.

År 2018 var Sveriges försvarskostnader de lägsta i Skandinavien i förhållande till BNP, enligt Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri.

Källa: SVT/Regeringen/Sipri

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.