Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Hultqvist: Ryska robotar provokation

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) reagerar nu på Rysslands beslut att flytta avancerade robotar som kan bära kärnvapen till Kaliningrad.

– Det är att betrakta som en provokativ signalpolitik, säger Peter Hultqvist till TT.

Regeringen har känt till att Ryssland tidigare aviserat att man inom ramen för sina militärplaner avser att placera ut de så kallade Iskander-robotarna till Kaliningrad som en del av sin övningsverksamhet. Enligt Dagens Nyheter skedde detta i fredags under skydd av ryska jaktflygplan, som då ska ha kränkt finskt luftrum.

Robotarna har en räckvidd på omkring 40 mil och kan styckas med kärnvapen.

Skarpare läge

– Det här är något som vi betraktar som en provokativ signalpolitik i grunden, eftersom det skapar ett skarpare läge i hela den här regionen. Särskilt som det här handlar om möjliga kärnvapenbärare, vilket ger det här en extra dimension, säger Peter Hultqvist.

– De säger själva att det är att betrakta som en markering mot Nato och militär närvaro i Baltikum och Polen. Då ska man komma ihåg att den militära närvaro som Nato har bygger på önskemål från de här länderna. Och det i sin tur är en konsekvens av den annektering som skett av Krim och den väpnade konflikt som pågår i Ukraina och den samlade ökade övningsverksamheten från den ryska sidan, säger Hultqvist.

Kalla in försvarsberedningen

Han får medhåll av Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark, som också understryker att det är Ryssland som står för det offensiva medan Nato och andra länder, däribland Sverige, reagerar på detta.

– Utplaceringen av Iskander-robotarna innebär en kraftig försämring, och jag tycker att det understryker det vi har krävt i ett år nu att det är dags att kalla in Försvarsberedningen för att börja med den säkerhetspolitiska analysen, säger han till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.