Iskander-M är ett hjulgående fordon som kan skjuta robotar med en räckvidd på 450 till 500 kilometer. FOI gör nu bedömningen att Ryssland placerat den här typen av kärnvapenmissiler i Kaliningrad. ARKIVBILD Foto: TT / SVT Design

Nato reagerar på ryska robotflytten

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands beslut att flytta kärnvapenrobotar till Östersjöexklaven Kaliningrad har fått Nato att reagera . – Det minskar inte spänningen i området, säger man på Natos högkvarter till SVT Nyheter.

Flera länder runt Östersjön har uttryckt oro över flytten, som har fått stor uppmärksamhet i många internationella medier de senaste dagarna. I fredags kom nya uppgifter från Estland att Ryssland flyttat robotsystemet Iskander-M till den ryska exklaven Kaliningrad.

Iskander-M kan bära både konventionella stridsdelar och kärnvapenstridsspetsar. Den har räckvidd på 450 till 500 kilometer och kan därmed nå delar av Sverige.

Natos talesperson Dylan White säger till SVT Nyheter att flytten av robotarna till Kaliningrad, som har gräns mot både Baltikum och Polen, inte minskar spänningen i Östersjöområdet. Ett område där spänningarna ökat de senaste åren.

– Utplacering av missiler som kan bestyckas med kärnstridsspetsar så nära en Natomedlemstats gräns hjälper inte till att minska spänningarna, säger Dylan White till SVT Nyheter.

”Mer öppenhet behövs”

Iskander-M är ett hjulgående fordon med robotar. Den finns både som kryssningsrobot och ballistisk missil. 

– Vi behöver mer – inte mindre – öppenhet och förutsägbarhet vad gäller militära aktiviteter för att undvika incidenter och risken för missförstånd, säger Natos talesperson till SVT.

Ryska försvarsdepartementet sade i helgen att utplaceringen av Iskander-M inte skett i hemlighet, utan är en del av en övning. SVT har utan resultat sökt ryska ambassaden för en kommentar efter Natos uttalande idag.

Moderniserade brigader

Totalförsvarets Forskningsinstitut FOI säger till SVT att utplaceringen av Iskander-M är ett led i en tidigare beslutad modernisering av markrobotsystemen med totalt tio brigader som ska vara avslutad 2017. Processen inleddes redan 2010. 

– Kaliningrad är en av få markrobotbrigader som inte är ombeväpnad. I sommar levererade den ryska försvarsindustrin sin sjunde brigaduppsättning. Vi förväntar oss att man levererar en brigad till i år och ytterligare två brigader nästa år, totalt tio brigader. Det finns en rimlig möjlighet för Ryssland att ombeväpna alla sina markrobotbrigader enligt planen, säger FOI:s forskningsledare Fredrik Westerlund, till SVT.

Redan för ett år sedan varnade FOI att det nya vapensystemet Iskander-M kunde finnas i Kaliningrad. Fredrik Westerlund sa då att den ryska ledningen tycks se ett begränsat kärnvapenkrig som en möjlig väg.

– Det finns tecken på att den politiska och militära ledningen i Ryssland tror att ett begränsat kärnvapenkrig är möjligt, att man kan använda ett taktiskt kärnvapen för att signalera att här går gränsen, nu är det dags att backa, utan att konflikten eskalerar, sa han. 

Taktiska kärnvapen – att ”skada lagom”

Enligt FOI finns 500 till 600 taktiska kärnvapenstridsspetsar i Västra Ryssland som är i aktivt bruk. De taktiska kärnvapnen har en kortare räckvidd, mindre laddningsstyrka och är mer träffsäkra jämfört med de strategiska, som kan nå mål på andra sidan jorden.

Fakta: Iskander-vapnet

En Iskander-brigad består av tolv avfyrningsramper som kan skjuta två robotar var, samt tolv fordon som kan ladda om med ytterligare två robotar per fordon. Det vill säga att en Iskander-brigad består av 48 robotar.

Källa: FOI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.