Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto: TT

Hultqvist: ”Vi ser inte att vi har ett hot om angrepp”

Uppdaterad
Publicerad

I dag har det placerats permanenta förband på Gotland, det efter Sveriges överbefälhavares beslut. Trots det finns inget hot om angrepp, enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S).

– Vi ser inte att vi har ett hot om angrepp. Vi markerar svensk suveränitet. Vi markerar svensk närvaro på Gotland, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

”Vi markerar svensk suveränitet”

Beslutet att sätta en fast trupp på Gotland har sedan tidigare fattats av riksdagen. Den enda skillnaden är, enligt försvarsministern, att beslutet nu har tidigarelagts.

Försvaret på Gotland

– Det sänder signalen att Sverige förhåller sig till det säkerhetsläger som är. Vi har sett en annektering av Krim. Vi har sett ett ökat tryck mot de baltiska staterna, säger Hultqvist (S).

Hur längre har den här tidigareläggningen planerats?

– Ja, det har ändå diskuterats under en längre period. Man gör ju inte det här med omedelbar verkan. Det är klart att det har förberetts, säger han.

Ser du behov av att tidigarelägga också annat?

– Det vill jag inte gå in på överhuvudtaget. Vi ska leverera det beslut som är. Sker det korrigeringar så återkommer vi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvaret på Gotland

Mer i ämnet