Hundar sprider resistenta bakterier

Uppdaterad
Publicerad

Flera fall av sjukhussjukan, MRSA, har upptäckts hos hundar. Smittan kan spridas till människor och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ser utvecklingen som ett folkhälsoproblem.

MRSA-bakterier är motståndskraftiga mot antibiotika. För att stoppa sprid- ningen måste antibiotikaförskrivningen till hundar minska i stället för att öka som den har gjort, säger Anders Franklin vid SVA till SvD.

På Regiondjursjukhuset i Bagarmossen i södra Stockholm är 13 av 71 anställ- da bärare av MRSA-bakterier av samma stam som hundarna.

Okänd smittkälla

-Men man har inte kunnat konstatera varifrån smittan kommer, därför vet vi inget om smittspridningen vare sig när det gäller hundarna eller personalen, säger veterinären Margareta Wellander.

Även MRSI, en annan typ av så kallade meticillinresistenta stafylokocker som kan spridas mellan hundar, har upptäckts för första gången i Sverige. Enligt Anders Franklin har antalet fall ökat från noll i höstas till ett eller ett par fall i veckan numera.

Bakterier hos sällskapsdjur

-För att kunna motverka spridning av meticillinresistenta stafylokocker är det viktigt att fallen påvisas tidigt, säger Anders Franklin.

Hittills har bakterierna endast hittats hos sällskapsdjur. I SVA:s undersökning av 100 svin-besättningar återfanns inte MRSA.

MRSA-bakterier

Gula stafylokocker (Staphylococcus aureus) är några av våra vanligaste omgivningsbakterier. De flesta barn och vuxna är periodvis bärare.

• Gula stafylokocker är den vanligaste orsaken till variga sårinfektioner. Inkapslade bakterier ger upphov till bölder eller

varhärdar. Ett speciellt problem är infektioner i vårdmiljö (sjukhussjuka).

• Infektioner med bakterieväxt i blodet och på hjärtklaffar är mycket allvarliga och förknippade med hög dödlighet. Gula

stafylokocker kan också orsaka lunginflammation, hjärnhinneinflammation och infektion i skelett och leder.

• Så kallade meticillinresistenta gula stafylokocker (MRSA) har utvecklat motståndskraft mot antibiotika som vanligen används mot stafylokockinfektioner. Svåra infektioner kan enbart behandlas med ett fåtal, mycket dyra, intravenösa antibiotika med allvarliga biverkningar.

Smittskyddsinstitutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.