– Man får prioritera det som är mest angeläget för medborgarna, säger Gudrun Antemar om att en stor mängd rättegångar ställs in på grund av coronaspridningen. Foto: Anders Wiklund, TT arkiv

Hundratals inställda mål i domstolarna

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset får allt tydligare följder i landets domstolar. 750 planerade förhandlingar har nu ställts in, en kraftig ökning från förra veckan. Värst drabbat är Stockholmsområdet.

Domstolsverket har frågat samtliga domstolar och nämnder i landet hur de påverkats av coronavirusets spridning. Svaren visar att det blivit svårare att upprätthålla en normal verksamhet.

I måndags hade cirka 750 förhandlingar fått ställas in, antingen för att domstolens personal eller nämndemän inte kunde arbeta eller för att personer som kallats till förhandlingar inte kunde medverka på grund av coronaviruset. Det är en kraftig uppgång från förra veckan, då ca 100 mål hade ställts in.

”Inte tilläckligt med domare”

Hårdast drabbat är Stockholmsområdet, där cirka 380 förhandlingar fått ställas in.

– Det är dels för att man inte har tillräckligt med domare, dels för att man vill spara domare till viktiga mål, eller för att andra inblandade inte kan komma. Alla domstolar har som grundinställning att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men vi vill också ha en uthållighet över tid, säger Gudrun Antemar, lagman vid Stockholms tingsrätt.

– Största delen av de inställda målen i Stockholms tingsrätt är på grund av att parter inte kunnat komma.

Frihetsberövade prioriteras

Omkring 700 anställda jobbar nu hemifrån, bland annat på grund av ombedd karantän, jämfört med 260 anställda förra veckan. Även här sticker Stockholmsdomstolarna ut rejält, där cirka 390 personer är hemma.

Vilka mål går det ut över?

– Vi måste prioritera mål med frihetsberövade, häktningsförhandlingar, ungdomsmål och familjemål, men också till exempel konkurser. I förvaltningsrätten får man till exempel prioritera mål om omhändertagande. Man får prioritera det som är mest angeläget för medborgarna, säger Gudrun Antemar.

Utöver domstolarnas egen personal är också andra personer påverkade, till exempel parter i mål och deras jurister. Domstolarna prioriterar nu alltså akuta mål där någon sitter frihetsberövad, mål med unga personer inblandade samt familjemål. Övriga icke prioriterade förhandlingar riskerar att ställas in och försenas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.