”Det skulle vara väldigt drastiskt att stänga en domstol”, säger Ylva Norling-Jönsson, lagman vid Helsingborgs tingsrätt. Foto: Johan Nilsson/TT

Så drabbar coronasmittan Sveriges domstolar

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset ger nu också tydliga följder i domstolarna. Många är sjuka, och nu riskerar många mål att försenas. Hittills har minst 100 planerade förhandlingar ställts in.

Domstolsverket har frågat samtliga domstolar och nämnder i landet hur de påverkats av coronavirusets spridning.

I måndags hade 100 planerade förhandlingar ställts in som följd av viruset. Cirka 260 medarbetare arbetade då hemifrån bland annat på grund av ombedd karantän.

Coronapandemin

– Situationen är ansträngd. Fler medarbetare än vanligt är sjuka, men det påverkas också av att externa deltagare som åklagare, jurister och parter är sjuka. Det innebär att vi ställer in mål i högre utsträckning än vi brukar göra, säger Ylva Norling-Jönsson, lagman vid Helsingborgs tingsrätt.

”Skulle vara väldigt drastiskt”

Än så länge har hon svårt att överblicka hur följderna kommer att bli.

– Det som kommer att hända är att man tvingas prioritera och ta förtursmålen först, mål där personer sitter frihetsberövade, mål med ungdomar och familjemål. Det här gör tyvärr att det tar längre tid för mål som inte är prioriterade, både brottmål och civilmål.

Kommer man att få sitta häktad längre tid?

– Det hoppas jag verkligen inte.

Kommer hela domstolar att få stänga?

– Det skulle vara väldigt drastiskt att stänga en domstol. Det som kan hända är att man får förordna domare att döma i en annan rätt än ens egen, och då är ju mindre rätter mer sårbara.

Många nämndemän över 70 år

Domstolsverket har också frågat vilka konsekvenser det blir om 20 procent av personalen är frånvarande under sex veckor.

I det allmänna domstolarna svarar man att man tror sig klara akuta förhandlingar och något mer, men att ett betydande antal icke brådskande mål skulle ställas in. Handläggningstider och omloppstider skulle bli längre, och den så kallade överbalansen öka. Det skulle alltså bli mer kö.

Domstolsverket kommer nu att följa och uppdatera siffrorna varje vecka.

Många nämndemän är över 70 år. Enligt Domstolsverket pågår nu en diskussion om ifall de ska stanna hemma, men än har man inte kommit fram till en nationell rekommendation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet