1180 nu levande personer har sannolikt fått blod smittat med hepatit C, genom blodtransfusioner mellan 1960 och 1990. Foto: Marcus Ericsson/TT

Hundratals kan ha hepatit C utan att veta det

Publicerad

Svenska forskare har hittat närmare 1 200 fall där personer kan ha fått hepatit C genom blodtransfusion mellan 1960 och 1990, rapporterar Dagens Medicin.

Forskarna har använt databaser över blodtransfusioner och data om smittade från Folkhälsomyndighetens system Sminet. Det handlar om 1 180 nu levande personer som sannolikt fått smittat blod mellan 1960 och 1990.

Forskaren Gustaf Edgren vid Karolinska institutet tror att man bland dessa kan komma att identifiera hundratals personer som bär på smittan. Alla de 1 180 personerna behöver dock inte bära på hepatit C – till exempel kan blodgivaren ha smittats med hepatit C först efter blodgivningen, så att det mottagna blodet aldrig var smittat.

Rätt till behandling samt ersättning

Personerna som man har identifierat ska nu kontaktas av smittskyddsläkare i regionerna och erbjudas testning inom ramen för en forskningsstudie. Visar det sig att de fått hepatit C via blodtransfusion har de rätt till behandling samt ersättning för vårdskada.

– Vi kan inte säga tvärsäkert hur många av de här som är smittade. Men vi tycker att vi har tillräcklig fog för att man borde kontakta och erbjuda dem provtagning, säger Gustaf Edgren till Dagens Medicin.

Svenska blodgivare började rutinmässigt testas för hepatit C 1990 när man upptäckte viruset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer