Prostituerade i Amsterdams Red Light District. Foto: TT

Hundratals lämnar svenska Amnesty

Uppdaterad
Publicerad

Amnestys beslut att stödja en avkriminalisering av sexköp har väckt starka känslor. Hundratals medlemmar har hoppat av svenska Amnesty – som röstade emot förslaget.
– Vi är oerhört besvikna över beslutet, säger pressekreteraren Elisabeth Löfgren.

”Sorgligt!”, skrev Fi:s partiledare Gudrun Schyman på Twitter om Amnestys beslut som har rört upp starka känslor i sociala medier. Flera personer skriver att de kommer att sluta stödja Amnesty efter beslutet att organisationen ska verka för att avkriminalisera sexköp.

– Vi har haft avhopp, ganska många avhopp. Vi är uppe i kanske 200-300 sedan i går kväll. Det kommer säkert kunna bli fler, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på svenska Amnesty.

Löfgren säger att många som kontaktat organisationen är trevliga när de ringer för att säga upp sina medlemskap, att de gör det med sorg i hjärtat. På Amnesty var de beredda på att detta skulle hända, förslaget om att avkriminalisera sexköp läckte ut förra året och fick hård kritik från flera håll.

Svenska Amnesty kommer i dagsläget inte att delta i kampanjer som rör den infekterade frågan. Löfgren hoppas att de som funderar på att lämna organisationen tänker sig för innan.

– Självklart respekterar vi deras beslut, vi har förståelse för det men vi beklagar det djupt.

Vid en omröstning på tisdagen inom Amnesty International röstade delegaterna för att stödja avkriminalisering av sexköp. Svenska Amnesty röstade emot förslaget, tillsammans med sektioner från andra länder drevs i stället linjen att inte ha ett globalt krav på avkriminalisering, utan bara i de fall där lagstiftningar kränker mänskliga rättigheter.

Amnestys svenska sektion har omkring 100 000 medlemmar och givare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer