Foto: Fredrik Sandberg / TT

Hundratals tips om fusk med permitteringsstöd

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har Tillväxtverket tagit emot över 300 tips om misstänkt fusk med permitteringsstödet i samband med coronakrisen. Rättsväsendet varnar för att systemet utnyttjas och att det kan bli svårt att få tillbaka pengar som betalas ut felaktigt.

”Företaget har på pappret permitterat alla anställda – men har ansökt om bidrag för de som jobbar på 100 procent.”

Så står det i ett av de cirka 330 tips som hittills kommit in till Tillväxtverket om misstänkt fusk med stödet för korttidsarbete. Stödet betalas ut av myndigheten och kan gå till de företag som permitterar anställda på deltid.

Coronapandemin

– Vi tar alla tips på fullt allvar och utreder dem i så stor utsträckning som det är möjligt. Vissa tips kan vi agera på direkt, andra tips bygger på saker som vi kan kontrollera vid avstämningen efter tre månader, säger Tim Brooks, avdelningschef för företag på Tillväxtverket

Kan bli svårt att få tillbaka pengar från kriminella

Tipsen så här långt gäller drygt 250 olika företag. På mindre än två månader har över 21,4 miljarder kronor betalats ut i stödpengar för korttidsarbete och mycket av fokuset har legat på snabba utbetalningar och sedan efterkontroller.

Men både Polisen och Ekobrottsmyndigheten ser stora risker med detta och att enorma belopp kan betalas ut felaktigt och bli svåra att få tillbaka.

– Det viktigaste är att göra mycket initiala kontroller innan pengarna betalas ut, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på Polisens nationella bedrägericenter.

– Det är betydligt sämre att ha fokus på efterkontroll och jobba med återkrav. Det funkar kanske med de som är laglydiga i grund och botten, men historien visar att de kriminella inte är kända för att betala tillbaka, säger Stefan Lundberg, chefsåklagare Ekobrottsmyndigheten.

Kontrollarbetet utvecklas

Tillväxtverkets avdelningschef vill inte uttala sig om detaljer kring kontrollerna eller om något av tipsen har lett till att utbetalningar har stoppats eller krav på återbetalningar. Myndigheten vill heller inte säga om det gjorts några polisanmälningar ännu.

– Vårt arbete med kontroll och bedrägeri utvecklas hela tiden och vi har ett gott samarbete med andra myndigheter så att vi ska kunna göra det på ett bra sätt, säger Tim Brooks, avdelningschef Tillväxtverket.

Vet du mer om misstänkt fusk med permitteringsstöd? Kontakta SVT:s reporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet