Hundratusentals har lämnat a-kassorna

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 321.000 medlemmar har lämnat sina fackförbunds a-kassor sedan avgifterna höjdes kraftigt vid årsskiftet. Det hävdar Arbetslöshetskassornas samarbetsorganisation i en rapport.

Det är framför allt två kategorier som lämnar a-kassan: de som är säkra på sitt jobb och har nära till pensionen samt de mest utsatta – som inte anser att de har råd, enligt organisation- ens ordförande Birgitta Lanér.

Den förhöjda finansieringsavgiften som infördes i januari har inneburit att kassornas administrativa kostnader ökat med 20 proc, en kvarts miljard.

Skyldiga staten

A-kassornas kostnader för administration har ökat med 238 miljoner kronor sedan regeringen ändrade förutsättningarna för försäkringen. Finansieringsavgiften till a-kassan har höjts med cirka 10 miljarder kronor.

De flesta a-kassor har höjt avgiften rejält sedan de nya reglerna infördes, och många medlemmar tycker att det blivit för dyrt att vara med.

Den som vill lämna a-kassan måste ändå betala avgiften under en övergångsperiod på ett par månader. Men många har helt enkelt struntat i att betala – och nu är a-kassorna skyldiga staten 270 miljoner kronor i uteblivna avgifter.

-Om vi inte får några andra besked så blir kassorna tvungna att driva in de avgifterna från medlemmar som har lämnat, säger Birgitta Lanér, ordförande i A-kassornas samorganisation, till Rapport.

Kan gå till inkasso

Kraven kan alltså gå till inkasso – och upp till 250.000 personer kan omfattas.

Tidigare ansågs man ha uträtt i och med att man slutat att betala.

-Det är en väldigt unik situation att en medlemsorganisation ska tvingas driva in pengar från sina medlemmar för att betala in en skuld som staten anser att kassan har till ett system som redan är kraftigt överfinansierat, säger Birgitta Lanér.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin vill inte kommentera uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.